DEBATT

Barnevern:

Tidlig innsats gir resultater

En ny analyse viser at barnevernets hjelpetiltak er lønnsomme for samfunnet.

BEST FOR ALLE: Tidlig innsats er best for både barna, familiene og statens lommebok, skriver Bufdir-direktør Mari Trommald. Foto: NTB scanpix
BEST FOR ALLE: Tidlig innsats er best for både barna, familiene og statens lommebok, skriver Bufdir-direktør Mari Trommald. Foto: NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Av 53 000 barn og unge som til enhver tid får hjelp av barnevernet, får de fleste hjelp hjemme. I 2015 leverte barnevernet hjelpetiltak for rundt to milliarder kroner. En ny samfunnsøkonomisk utredning viser at verdien av tidlig innsats med hjelpetiltak er betydelig større enn kostnadene.

Oslo Economics finner at hjelpetiltakene barnevernet tilbyr samlet sett er samfunnsøkonomisk lønnsomme. De fører til bedre oppvekstvilkår, redusert sannsynlighet for omsorgsovertagelse, bedre helse og livskvalitet, redusert kriminalitet og kan påvirke deltagelsen i arbeidslivet.

Samfunnsøkonomisk er gevinstene så store at selv et fåtall suksesshistorier vil veie opp for tiltakskostnadene. Tidligere analyser har vist at om antallet ungdommer som ender utenfor arbeidslivet reduseres med 100 personer, så vil samfunnet spare 1,1 milliarder kroner.

Ulike hjelpetiltak gis til barn og familier i hjemmet. Alt fra veiledning, økonomisk støtte, gratis barnehageplass eller mer spesialiserte og forsknings- og programbaserte hjelpetiltak, som multisystemisk terapi (MST) og funksjonell familieterapi (FFT). Rapporten viser at hjelpetiltakene samlet sett, også de spesialiserte, i sum gir positiv effekt.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer