JO FØR JO HELLER:  Effektiv barneoppdragelse begynner lenge før barnehagen. Den begynner i magen, som her i Chongqing i Kina. Foto: Reuters /NTB Scanpix
JO FØR JO HELLER: Effektiv barneoppdragelse begynner lenge før barnehagen. Den begynner i magen, som her i Chongqing i Kina. Foto: Reuters /NTB ScanpixVis mer

Tidlig krøkes

Barneoppdragelsen begynner i magen. Slik får vi mer effektive ledere.

Meninger

Alle vet at barn er som små leirklumper i våre hender. Vi må forme dem, slik at de ikke flyter ut og blir seg selv.
Helst må man begynne under graviditeten. For noen år siden var det opplest og vedtatt blant vordende mødre at man måtte spille Mozart for den voksende magen. Ikke Bach, ikke Beethoven, men Mozart. Strykekvartettene skulle ha en spesielt gunstig effekt på utviklingen av fosterets hjerne, het det. Alternativt kunne man lese kunsthistorie for magen. Impresjonismen med hvisle-s skulle angivelig virke bedre enn barokken.

Noen lot seg aldri skremme til slike ytterligheter, selv om de innrømmer å ha lest franske gloser høyt under dyna. Men jeg husker at jeg var på jobb med en gravid fotograf en gang - en Julio Iglesias-konsert - og hun hevdet at jeg hadde ødelagt hennes sønns musikksmak for all ettertid.
Da har nok personlighetsforming i barnehagen mer for seg. Reaksjonene mot lederutviklingsprogrammet «Lederen i meg» på Hoppenspretts barnehagekjede er veldig norske. Selv hadde jeg barn i amerikansk barnehage der barna marsjerte i to rekker - iført hvite strømper, pene kjoler og lakksko - til en times utetid i parken hver dag. De lærte å skrive navnet sitt, de lærte å rydde og de holdt seg ganske rene til barn å være. Tilbake i norsk barnehage ble jeg påført dårlig samvittighet fordi jeg ikke visste hva «parkdress» var. Frisk luft trumfer alltid intellektuell utvikling, har jeg forstått.

Derfor forbauser det ikke at noen har importert tidsmessige barnehageidéer fra USA. Å lære to-treåringer vinn-vinn-kultur, proaktiv adferd, synergieffekter og - ikke minst - å slipe kniven, er et must i vårt konkurranseklima. Samhold og solidaritet er yesterday's dyder.

En forretningsidé - helt gratis - kunne være å produsere parkdresser med ferdig innsydde barberblad på albuene. Den skal som kjent tidlig krøkes som helstøpt krøkke skal bli.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen! Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukas viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag.