HOVEDSTADEN: Oversiktsbilde fra Riyadh, hovedstaden i Saudi-Arabia. Her var Carl Schiøtz Wibye norsk ambassadør fra 2009 til 2014.  Foto: NTB Scanpix
HOVEDSTADEN: Oversiktsbilde fra Riyadh, hovedstaden i Saudi-Arabia. Her var Carl Schiøtz Wibye norsk ambassadør fra 2009 til 2014.  Foto: NTB ScanpixVis mer

Tidligere ambassadør går løs på Saudi-Arabia med storslegge

Politiske fulltreffere, religiøse bomskudd.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

Norges tidligere ambassadør i Saudi-Arabia, Carl Schiøtz Wibye, har som pensjonist tatt et oppgjør med landet han tjenestegjorde i fra 2009 til 2014. Han tør å si fra der andre tier, og i boka får den oljerike statens herskere sitt pass påskrevet – med et språk som er langt fra diplomatisk. Dette er bra, og Wibye skriver med tyngde.

Verre er det når han skal rettferdiggjøre undertittelen i boka: om hvordan er voldelig sekt fra den arabiske ørkenen radikaliserte islam. Den verbale kampen forfatteren fører mot wahabiene, Saudi-Arabis islamistiske tyranner, gir ham tunnelsyn. Det er ikke bra.

Friplass

Som mangeårig Midtøsten-journalist har jeg alltid irritert meg over den friplassen de saudiarabiske kongene og prinsene har hatt i internasjonal sammenheng. Et av verdens mest undertrykkende regimer slipper unna både Donald Trumps innreiseforbud til USA og generell global fordømmelse. For Saudi-Arabia har penger og olje og vet hvordan man skal bruke denne økonomiske og energipolitiske makta. Derfor reiser også norske regjeringsmedlemmer til ørkenlandet uten den vanlige kritikken om mangel på demokrati og menneskerettigheter i kofferten. Det gjelder å holde seg inne med de mektige sjeikene, må forstå.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • Alle abonnement fornyes automatisk når perioden utløper, men det er ingen bindingstid.
  • Fornyelse skjer til ordinære priser.(*Ukepris er 55 kr/uke)
  • Du kan si det opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn