- NYHETER TILBAKE: Den tidligere sentrale Arbeiderparti-politikeren Roger Ingebrigtsen mener at NRK begår et grovt feiltrinn ved å redusere de regionale nyhetsseningene på tv med ti minutter daglig. - Gi oss nyhetene tilbake, NRK, sier han. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
- NYHETER TILBAKE: Den tidligere sentrale Arbeiderparti-politikeren Roger Ingebrigtsen mener at NRK begår et grovt feiltrinn ved å redusere de regionale nyhetsseningene på tv med ti minutter daglig. - Gi oss nyhetene tilbake, NRK, sier han. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET Vis mer

NRK: by mot land

Tidligere Ap-topp går hardt ut mot NRK-omlegging

- Et historisk feilgrep, NRK svikter distriktene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

De regionale tv-sendingene i NRK ble fra nyttår redusert fra 15 minutter i perioden klokka 1845-1900 til fem minutter - med to repetisjoner i løpet av kvelden.

Det får tidligere statssekretær for Arbeiderpartiet, tidligere medlem av Kringkastingsrådet og nå Agenda Nord-Norges daglige leder, Roger Ingebretsen, til å reagere i en kommentar i Nordnorskdebatt.no.

- En stor vits

- Vi ser en utvikling over tid der distriktene taper til fordel for Oslo og de sentrale strøk. Å redusere distrikstsendingene til fem minutter er en stor vits, sier Ingebretsen til Dagbladet.

Han mener at NRK heller skulle øke de regionale sendingene til 30 minutter med daglige nyhetssendinger - og da med nyheter om og for Nord-Norge, for hans del av landet.

- På fem minutter rekker man bare å sveipe over regionen. Nord-Norge er et geografisk stor område. Sendinger på fem minutter gir bare overfladiske nyheter og korte bulletiner - ingen dybde, sier han.

Er glad i NRK

Han tviler ikke på at NRK-ledelsen har tenkt seg grundig om før den bestemte for å legge om, men han hevder at den har tenkt lenge og feil.

Han mener fallende seertall har fått NRK til å gjøre et historisk feilgrep.

- Å redusere de lokale fjernsynssendingene til nesten ingenting vil svekke NRK nesten alle andre steder enn landets hovedstad. Et historisk feilgrep ved inngangen til 2018, sier den tidligere medie- og kulturpolitikeren.

Han hevder å være veldig glad i NRK, men ber ledelsen vurdere det den nå har gjort.

- Dette rammer hele landet

- NRK er en fantastisk oppfinnelse, et spleiselag for hele landet - unge som gamle. Men denne omleggingen er en stor tabbe. Jeg har fått reaksjoner, ikke bare fra Nord-Norge, men fra en rekke steder. Dette rammer hele landet, bortsett fra hovedstaden, som også har en solid TV 2-redaksjon og de store riksavisene.

Ingebretsen mener dette må få mediepolitiske reaksjoner for NRK, og håper at politikerne kommer på banen og setter foten ned.

Han mener politikerne må sette tydelige krav til NRK, mener at mer og mer av fortellingene om Norge skapes innenfor en radius på 500 meter fra Marienlyst.

Gi oss nyhetene tilbake, NRK! tordner den tidligere politikeren.

- Jeg ser at NRK-ledelsen mener de må ta grep for å vinne de unge lytterne og seerne. Jeg tror ikke NRK vinner denne konkurransen ved å kutte tilbudet til de godt voksne. Vi krever mer og bedre lokal og regional nyhetsdekning, sier Ingebretsen.

- Må tilpasse oss publikum

NRK er ikke enig i kritikken, men ser at den alltid kommer når kanalen innfører forandringer. Distriktsdirektør Grethe Gynnild-Johnsen i NRK parerer anklagene og avviser at de bygger ned nyhetsdekningen i distriktene.

PUBLIKUM: - Vi må bevege oss i samme retning som publikum, sier distriktsdirektør i NRK, Grethe Gynnild-Johnsen.
Foto: NTB scanpix
PUBLIKUM: - Vi må bevege oss i samme retning som publikum, sier distriktsdirektør i NRK, Grethe Gynnild-Johnsen. Foto: NTB scanpix Vis mer

- NRK har lagt om til tre korte nyhetssendinger, klokka 18.55, 20.55 og 22.55.

- Bakgrunnen er at vi må tilpasse oss vårt publikum - og det å se lineært tv. Stadig flere forholder seg til nett og mobil. For våre brukere under 60 år er mobilen viktigst, sier Gynnild-Johnsen til Dagbladet.

- Omlegging til det bedre

Hun viser til at NRKs 15 distriktskontorer sender seks timer radio daglig og at distriktskontorene i tillegg til korte nyhetssendinger, leverer innhold til nasjonale flater.

Hun mener distriktskontorene står friere til å levere til de ulike plattformene.

- Totalt sett mener vi at omleggingen er til det bedre. Hvis vi skal gå framover, må vi bevege oss i samme retning som publikum og møte dem der de er, sier NRKs distriktsdirektør til Dagbladet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer