Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Førpremiere på Utøya-filmen:

Tidligere AUF-leder: - Skulle helst sett at de ventet med den

Tidligere AUF-leder Eskil Pedersen hadde helst sett at filmskaperne hadde ventet med å lage film om 22. juli. Han ser likevel verdien av at filmene kommer.

USIKKER: Tidligere AUF-leder Eskil Pedersen var på Utøya 22. juli 2011. Han har lenge vært usikker på om han skulle se Eirik Poppes filmatisering av hendelsen, men i dag dukket han opp på premieren likevel. Video: Marie Røssland / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

«Utøya 22. juli» hadde verdenspremiere i hovedkonkurransen under den internasjonale filmfestivalen i Berlin i februar. Fredag 9. mars er det tid for ordinær kinopremiere her hjemme, men lørdag får flere spesielt inviterte se filmen på en førpremiere på Klingenberg kino i Oslo.

Blant disse er Ap-leder Jonas Gahr Støre, som sier til NTB at han går inn i kinosalen med svært blandede følelser.

- Filmen er laget av en norsk filmskaper jeg har stor respekt for, og som jeg er sikker på at har løst dette med respekt og ærlighet overfor det ufattelige dramaet den handler om, sier Støre, som legger til at han er relativt sikker på at det kommer til å bli tøft å se filmen.

- Jeg er ganske bevisst på at det å se denne filmen ikke vil komme i nærheten av hva det vil si å ha vært på Utøya. Samtidig er dette en så sterk fortelling at jeg kjenner meg selv godt nok til å vite at dette blir tøft. Men det er viktig å se den, så får vi dele oppfatningen om hva den gjorde med oss etterpå, sier Støre.

LEDERNE: Ap-leder Jonas Gahr Støre (t.v.) og AUF-leder Mani Hussaini ankommer den lukkede førpremieren på filmen «Utøya 22. juli». Filmen vises for medvirkende og inviterte gjester lørdag ettermiddag. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
LEDERNE: Ap-leder Jonas Gahr Støre (t.v.) og AUF-leder Mani Hussaini ankommer den lukkede førpremieren på filmen «Utøya 22. juli». Filmen vises for medvirkende og inviterte gjester lørdag ettermiddag. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Vis mer

For tidlig?

Ap-lederen tar ikke stilling til hvorvidt det er for tidlig å lage en slik film, men sier han er glad for at det ble Erik Poppe som laget den første.

- Dette er det mange meninger om. Er den laget for tidlig? Bør den lages i det hele tatt? I Norge er det ytringsfrihet og kunstnerisk frihet, og at vi får en film med en norsk filmskaper er på sin plass. Også når det er stort fokus fra utlandet og det kommer utenlandske filmskapere som vil lage en fortelling, sier Støre.

Tidligere AUF-leder Eskil Pedersen besluttet også etter lang betenkningstid at han ville delta på lørdagens førpremiere. For ham kommer filmen litt for tidlig.

- Dette er ikke en film man gleder seg til å se. Jeg er helt sikker på at det kommer til å være en vond film å se, sikkert på mange måter, sier Pedersen til NTB.

Har en verdi

Han har imidlertid forståelse for at det har en verdi å lage en slik film, kanskje spesielt for dem som var små da tragedien inntraff og ikke var så tett på det som skjedde.

- Man får fortalt en ganske usminket versjon av det som skjedde, og jeg ser verdien av det. Det finnes heller ingen fasit på hvor lang tid det bør ta, sier Pedersen.

- Men noen ganger kan det ha en verdi for en film, et historisk dokument, at man har fått ting litt mer på avstand, sier den tidligere AUF-alderen, som røper at han verken har sett noe av eller lest noe særlig om filmen på forhånd.

- Bra den kommer

Ap-veteran og stortingsrepresentant Martin Kolberg mener på sin side at det er på tide at det kommer en film som viser hvor forferdelig det som skjedde på Utøya var, selv om han understreker at han har respekt for pårørende og andre som syns den kommer for tidlig.

- Det er bra at det blir dokumentert. Jo mer dokumentasjon vi får over denne enorme tragedien det er, og det politiske attentatet det var mot Arbeiderpartiets ungdom, jo bedre er det, sier Kolberg.

Hvordan han kommer til å føle seg etter å ha sett filmen, vet han ikke.

- Jeg kjenner jo Utøya, jeg kjenner AUF, jeg kjenner AUF og Utøya, og det går ikke an å forberede seg til dette, sier Kolberg

(NTB)

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!