BLE SLÅTT KONKURS: Like før jul ble Hovefestivalen slått konkurs av Skatt Sør. Nå er tidligere daglig leder Morten Sandberg (t.v.) tiltalt for grovt økonomisk utroskap. Festivalgründer Toffen Gunnufsen har ikke vært etterforsket av politiet.
BLE SLÅTT KONKURS: Like før jul ble Hovefestivalen slått konkurs av Skatt Sør. Nå er tidligere daglig leder Morten Sandberg (t.v.) tiltalt for grovt økonomisk utroskap. Festivalgründer Toffen Gunnufsen har ikke vært etterforsket av politiet.Vis mer

Tidligere Hove-ledelse tiltalt

Statsadvokaten i Agder mener Morten Sandberg og Nina Riibe tappet Hovefestivalen for fem millioner kroner.

|||I dag ble det klart at den tidligere ledelsen i Hovefestivalen blir tiltalt for grovt økonomisk utroskap. Det opplyser statsadvokat i Agder, Stina Sveier Nielsen, til Dagbladet.

Tiltalen inneholder i alt tre punkter, der det alvorligste er at tidligere daglig leder Morten Sandberg og økonomiansvarlig Nina Riibe tappet musikkfestivalen på Tromøy i Arendal for 5 millioner kroner.

- De har overfaktuert Hovefestivalen for et beløp som det ikke er grunnlag for. Det dreier seg om fem millioner kroner i perioden februar 2007 til oktober 2008, sier Nielsen til Dagbladet.

Tilsammen ble åtte millioner kroner i lønnskostnader for ansatte som jobbet mot festivalen, fakturert gjennom Sandbergs reklame- og eventselskap, Concept Communication. Statsavokaten mener det bare var grunnlag for å fakturere tre millioner kroner.

Strafferammen på dette forholdet er inntil seks års fengsel.

Ble slått konkurs
Rundt 17 millioner kroner i gjeld var status etter Hovefestivalen 2008. I desember 2008 satt Skatt Sør foten ned og slo festivalen konkurs.

I januar i år brakte Dagbladet nyheten om at den tidligere Hove-ledelsen var siktet av Agder-politiet etter lang tids etterforskning. Nå er altså Sandberg og Riibe tiltalt.

Foruten milliontappingen går tiltalen også ut på brudd på bokføringsloven, ettersom ledelsen ikke sørget for å føre riktige kostnader inn i regnskapene.

Dessuten er de tiltalt for brudd på aksjeloven.

- Da Hovefestivalen ble stiftet unnlot de å opplyse i stiftelsesdokumentet at det allerede var påløpt vel to millioner kroner i kostnader, sier statsadvokat Stine Sveier Nielsen.

Sandberg er rystet
Morten Sandberg sier i en e-mail til Dagbladet at politiet har begått slett arbeid.

- Min første kommentar er at jeg er rystet. Det er etter min mening utført et slett arbeid fra politiet og at de har vært forutinntatte, stolte og uten vilje til å sette seg inn i fakta. Hadde de lest sine egne vitneavhør og kunnet regne mva riktig hadde det aldri vært utstedt noen tiltale, sier Sandberg.

- Jeg ser virkelig frem til å møte politiet i retten og angrer på ingen måte at jeg har vært med å bygge et nydelig kulturarrangement på Tromøy, sier eks-lederen.

Han sier tiltalens groveste punkt om overfakturering, er tatt ut av virkeligheten.

- Jeg vil bare si at de tar fullstendig feil i sin beskrivelse når de i sin oversikt beskriver arbeidstid brukt på Hovefestivalen av personer, booking, sponsorsalg, annonsesalg, markedsføring, økonomi før under og etter festivalen, regnskap og administrative oppgaver,  som det er lagt ut lønn for. Det sier seg selv at det de beskriver i sin tiltale har ikke forankring i virkeligheten. I tillegg har Hove helt spesielle mva regler som gjør at regnestykker avviker med nærmere en million i forhold til det politiet har regnet på. Og ikke ta det med er i beste fall grov inkompetanse, sier Sandberg.

Statsadvokat Sveier Nielsen vil ikke kommentere påstandene fra Morten Sandberg.
 
Ble «frikjent»
Gjennom etterforskingen har politiet engasjert sine egne revisorer til å gå igjennom regnskapene. På det meste har fire etterforskere vært involvert i saken

Etter festivalkonkursen i 2008 anbefalte bobestyrer Pål Christensen at Hovefestivalens styremedlemmer ble ilagt en konkurskarantene.

I forrige måned avviste Aust-Agder tingrett dette, og viste til at det ikke forelå noen skjellig grunn til å mistenke Riibe, Sandberg og Toffen Gunnufsen for noe straffbart.

Festivalgründer Gunnufsen er den eneste av de tre som i dag jobber med nye Hovefestivalen. Han har ikke vært etterforsket av politiet.


INGEN ØKONOMISK SUKSESS: Hovefestivalen inntil konkursen.
INGEN ØKONOMISK SUKSESS: Hovefestivalen inntil konkursen. Vis mer