Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Tidligere høyesterettsadvokat mener minnestedet på Sørbråten kan være ulovlig

Reguleringsplanen ble nylig vedtatt. Naboene varsler stevning i mai.

OMSTRIDT:  Kunstverket som vant konkurransen om et minnesmerke for 22. juli er laget av den svenske kuntneren Jonas Dahlberg. Materiale skal graves ut fra Sørbråten ved Utvika og på den måten skape et arr i landskapet til minne om 22. juli. Massene som graves ut skal brukes i et minnested i regjeringskvartalet i Oslo. Kunstverket har vært omstridt. Foto: Jonas Dahlberg Studio / NTB scanpix
OMSTRIDT: Kunstverket som vant konkurransen om et minnesmerke for 22. juli er laget av den svenske kuntneren Jonas Dahlberg. Materiale skal graves ut fra Sørbråten ved Utvika og på den måten skape et arr i landskapet til minne om 22. juli. Massene som graves ut skal brukes i et minnested i regjeringskvartalet i Oslo. Kunstverket har vært omstridt. Foto: Jonas Dahlberg Studio / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Det er ikke forståelig at naboene, som var med på redningen den grusomme dagen, hver dag resten av livet skal få rippet opp i denne elendigheten. Jeg skjønner ikke hvorfor regjeringen skal presse gjennom et kunstverk som vil plage andre, sier tidligere høyesterettsadvokat Sverre Thune.

Det planlagte minnestedet på Sørbråten i Hole kommune har vært omstridt siden vinnerutkastet til kunstnerisk utforming ble annonsert.

Naboprotester Naboene i området, som var blant dem som reddet flere av de traumatiserte ungdommene på flukt fra Utøya 22. juli, reagerte sterkt på kunstverket som skulle være som et varig sår i naturen.

En rapport har også vist at minnestedet vil skape sterke psykiske belastninger for dem som bor rett ved.

Likevel ble det i mars kjent at regjeringen gir klarsignal for at det omstridte minnestedet på Sørbråten innen 2017, og naboene i velforeningen på Utstranda i Hole som har engasjert Harald Stabell som advokat, har nå varslet søksmål mot staten.

Forrige uke ble reguleringsplan for Sørbråten er vedtatt.

Advokat Harald Stabell har uttalt at det kan bli aktuelt for naboene å gå til søksmål mot staten for brudd på nabolovens paragraf 2. Og Utstranda Vel forteller Dagbladet at de nå jobber med å få ferdig en stevning, og de mener den skal være på plass i midten av mai. 

- En god sak Nå får naboene støtte av tidligere høyesterettsadvokat Sverre Thune. I et leserinnlegg i Ringerikes Blad lørdag viser Thune til ordlyden i paragrafen «Ingen må ha, gjera eller setja i verk noko som urimeleg eller uturvande er til skade eller ulempe for granneeigedom», og mener at naboene har en god sak.

Han mener blant annet rapporten om at naboene kan få psykiske skadevirkninger av et minnesmerke på Sørbråten, gir grunn til å tro at minnesmerket er i strid med naboloven.

Han fraråder regjeringen det han kaller «å trumfe gjennom et minnesmerke på Sørbråten».

Thune mener også at velforeningen burde få dekket kostnadene til en rettssak av det offentlige,  fordi det er snakk om en prinsippsak.

- Jeg mener de bør få fri sakførsel, sier han til Dagbladet.

I strid med lov Thune forteller at han har ført flere nabolov-saker for retten, og at han har undervist i «Fast eiendoms rettsforhold» og naboloven ved Juridisk fakultet ved Universitetet i Oslo.

- Naboloven er sterk og minnestedet er klart i strid med den, sier han og viser til en dom i Bergen der en kirke ble ferdig prosjektert, men arbeidene ble stoppet fordi den planlagte kirken sjenerte beboerne i området.

- En rettssak om dette kan risikere å måtte holde på lenge i rettsapparatet. Saksomkostningene vil bli veldig høye, og det vil gi mange ekstra plager for berørte å bli dratt inn i en rettssak. Regjeringen må gå bort ifra planene om dette minnestedet, sier han.

Leder i Utstranda Vel, Maria Holtane- Berge, er glad for utspillet til Thune. 

- Vi håper fornuften seirer. Når mange av oss sliter med traumer etter 22. juli, er det underlig at man må ødelegge livene til oss som bor her fullstendig ved å tråkke på oss på denne måten. Nå er det på tide at folk i Norge, politikere, uavhengig av partitilhørighet, støtter opp om oss som risikerte livene våre denne dagen. Det er også viktig at folk tar seg en tur og ser hvilket sted staten har tenkt å vandalisere. Dette ligger ikke på Utøya, men ca 900 meter unna.

Mandag ble det kjent at kunstner Thomas Klevjer kaster seg inn i debatten rundt det nasjonale minnesmerket etter 22. juli. Han lanserer nå et forslag til alternativt minnested, i følge NRK Buskerud

- Kan vanskelig føre frem Dagbladet har vært i kontakt Kommunal- og moderniseringsdepartementet som har vedtatt statlig reguleringsplan for nasjonalt minnested på Sørbråten i Hole kommune.

Kommunalminister Jan Tore Sanner (H) vil ikke kommentere denne saken.

Sverre Blandhol, professor i professor i rettsvitenskap ved Universitetet i Oslo, er derimot ikke enig med Thune. I en epost til Dagbladet skriver han at han mener de aktuelle ulempene for naboene neppe kan anses som urimelige. - Jeg kjenner ikke til at en lignende nabokonflikt (om et minnesmerke etter voldsom hendelse) er prøvd for norske domstoler. Jeg kjenner heller ikke til tilfeller der psykiske belastninger alene har vært tilstrekkelig til at noe er ansett i strid med naboloven § 2. Etter min oppfatning vil et søksmål fra naboene basert på naboloven § 2 vanskelig kunne føre frem.
- Trenger minnestedet Leder for Nasjonal støttegruppe etter 22. juli-hendelsene, Lisbeth Kristine Røyneland, viser til en uttalelse på deres nettsider, der det blant annet står at de pårørende trenger dette minnestedet.

- Å leve i usikkerhet rundt denne saken har vært veldig krevende for oss. Det har gjort mange urolige. Vi trenger et sted å gå til for å sørge og minnes i åra som kommer.

- Til sommeren er det 5-års markering og det er godt med en endelig beslutning nå, slik at vi slipper å markere 5 år med fortsatt usikkerhet rundt saken. At minnestedene vil stå ferdig i 2017 er en god nyhet for oss, spesielt nå som vi står midt i en utfordrende og krevende tid.

Dagbladets politiske redaktør, Geir Ramnefjell, er blant dem som mener at minnestedet må oppføres.

Men flere kunsteksperter som mange tidligere var positive til den kunstneriske utformingen, har nå endret mening om 22. juli-minnestedet.
 

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram
Hele Norges coronakart