KRITISERER: Hadia Tajik (Ap) synes det virker som om kulturministeren ikke er stolt over eget budsjett, og ikke vil presentere det og svare på kritiske spørsmål. FOTO: Vidar Ruud / NTB scanpix
KRITISERER: Hadia Tajik (Ap) synes det virker som om kulturministeren ikke er stolt over eget budsjett, og ikke vil presentere det og svare på kritiske spørsmål. FOTO: Vidar Ruud / NTB scanpixVis mer

Kulturministeren dropper fremleggelsen av statsbudsjettet

Tidligere kulturministre anklager kulturministeren for å stikke av fra budsjettet

De tidligere kulturministrene Hadia Tajik, Anniken Huitfeldt og Ellen Horn med krass kritikk til Linda Hofstad Helleland for ikke å være til stede når statsbudsjettet presenteres. 

(Dagbladet): Når statsbudsjettet legges frem torsdag vil det bli uten kulturminister Linda Hoftad Helleland (H). De ulike statsrådene deltar vanligvis på presentasjonen av egne budsjetter, men i år skal Helleland isteden innlede på konferansen «Sport at the Service of Humanity» i Vatikanstaten.

Nå får hun sterk kritikk fra tidligere kulturministere. Blant dem er Hadia Tajik, som spekulerer i om fraværet betyr at Helleland ikke er så fornøyd med budsjettet.

- Helleland er tydeligvis ikke spesielt stolt over eget budsjett, siden hun ikke vil presentere det og stå i en pressekonferanse der hun må ta imot kritiske spørsmål, sier Tajik, og legger til at en statsråd alltid får interessante henvendelser fra utlandet, men at de må være rå på å prioritere det viktigste, og ikke det man selv synes er mest flatterende.

- I dette tilfellet ser hun ut til å ha fulgt egne lyster, heller enn vervets plikter, sier hun.

- Bedre enn bursdag

Anniken Huitfeldt (Ap), også tidligere kulturminister for Arbeiderpartiet, sier at det for henne ville vært helt utenkelig å droppe fremleggelsen av kulturbudsjettet.

- Pressekonferansen hvor vi presenterte kulturbudsjettet var den viktigste dagen i året for meg som kulturminister. Det var kjempestort oppmøte fra hele Kultur-Norge, organisasjonene fikk vite hva vi prioriterte og journalistene fikk stilt viktige spørsmål. Etter pressekonferansen til finansministeren er jeg sikker på at kulturministerens pressekonferanse er den som får mest oppmerksomhet, sier Huitfeldt til Dagbladet.

Hun tror kulturministerens fravær kan bety at kultur og idrett ikke blir tildelt så mye i statsbudsjettet.

- For meg var budsjettfremleggelsen bedre enn bursdag. Det er det åpenbart ikke for henne. Det sier vel noe om at hverken idrett, frivillighet eller kulturliv har så mye å vente seg, tenker nå jeg, sier Huitfeldt.

BEDRE ENN BURSDAG: Anniken Huitfeldt (Ap) uttaler at for henne var budsjettfremleggelsen bedre enn bursdag. FOTO:  Vidar Ruud / NTB scanpix
BEDRE ENN BURSDAG: Anniken Huitfeldt (Ap) uttaler at for henne var budsjettfremleggelsen bedre enn bursdag. FOTO: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer

Horn reagerer

Også Ellen Horn mener at det er en merkelig prioritering av kulturministeren. Horn er tidligere kulturminister fra Arbeiderpartiet, tidligere teatersjef og administrerende direktør ved Nationaltheatret, og skuespiller.

- Hun skal være budsjettets fremste ambassadør. Jeg tenker at dette gir et signal om at budsjettfremleggelsen ikke er så nøye, at det ikke er så viktig, sier Horn til Dagbladet, og legger til at man også kan spørre seg om kulturministeren med vilje unngår å være til stede.

- Man kan lure på om det er ting hun ikke har så lyst til å snakke om. Det er i så fall å skygge banen, sier Horn.

- Uttrykk for prioritering

Til NRK uttaler både Audun Eckhoff, direktøren for Nasjonalmuseet, Tom Remlov, teatersjef for Riksteatret og Anette Trettebergstuen, kulturpolitisk talsperson i Arbeiderpartiet at Helleland så langt har vært mer idrettsminister enn kulturminister. Dette er Horn enig i.

Helleland har derimot uttalt til NRK at hun ikke er mer idrettsminister enn kulturminister, og at hun deltatt på fem ganger så mange kulturarrangement.

Men at kulturministeren nå prioriterer en konferanse om tro og idrett, er et eksempel som føyer seg in i rekken, mener Ellen Horn.

- Det er et uttrykk for hennes prioritering, sier hun til Dagbladet.

Horn forteller at hun selv la utrolig mye arbeid i presentasjonen av kulturbudsjettet, både når det gjalt valg av arena og formidling av ideer bak de prioriteringene som ble gjort.

- Det var en stor dag, sier hun.

- Vil ikke legge for mye i det

Valgjerd Svarstad Haugland, tidligere kulturminister for KrF, er derimot ikke like krass mot Helleland.

- Å legge frem kulturbudsjett var noe jeg gledet meg til. Jeg vet ikke grunnen til at kulturministren prioriterer ennerledes. Jeg vil ikke legge for mye i det i forhold til hennes engasjement for kulturen. Jeg regner med at hun vil få frem budskapet i budsjettet når hun kommer hjem, sier Svarstad Haugland.

Helleland: - Ikke ofte Norge får en slik mulighet

Kulturminister Linda Hofstad Helleland (H) sier til Dagbladet at hun tenkte seg grundig om før hun takket ja til å innlede på konferansen «Sport at the Service of Humanity» i Vatikanstaten.

- Bakgrunnen for at jeg reiser til Vatikanstaten er den invitasjonen Norge har fått, om å bidra i arbeidet om å forsterke FNs bærekraftsmål, og ikke minst å fortelle vår stolte likestillingshistorie om hvor viktig det er at jenter får mulighet til å delta i idrett. For det er også en vei inn i utdanning, sier Helleland til Dagbladet.

VANSKELIG Å SI NEI: Kulturminister Linda Hofstad Helleland forteller at det var vanskelig å si nei til invitasjonen om å innlede på konferansen. FOTO: Terje Pedersen / NTB scanpix
VANSKELIG Å SI NEI: Kulturminister Linda Hofstad Helleland forteller at det var vanskelig å si nei til invitasjonen om å innlede på konferansen. FOTO: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

Hun legger til at Norge nå får muligheten til å innta en internasjonal, tung talerstol, og at vi har mye å bidra med særlig når det kommer til hvordan unge skal involveres i arbeidet med å nå bærekraftsmålene. Helleland forklarer at det var vanskelig å si nei til å bidra.

- Dessverre hadde jeg ingen innflytelse på valg av dato, når Vatikanet har bestemt hvilken dato konferansen skal være. Det er ikke ofte Norge får en slik mulighet, så derfor valgte jeg å reise, sier kulturministeren.

- Hva tenker du om påstanden fra blant annet Huitfeldt om at dette betyr at idrett, frivillighet og kulturliv ikke kan vente seg mye av budsjettet?

- Den må stå for hennes egen regning, sier Helleland.