<strong>STIKKER UTENLANDS:</strong> NRK-sjef Thor Gjermund Eriksen tar anmeldelsen med godt humør. - Likevel, kanskje best å rømme landet, sier han og ler. Foto: Frank Karlsen
STIKKER UTENLANDS: NRK-sjef Thor Gjermund Eriksen tar anmeldelsen med godt humør. - Likevel, kanskje best å rømme landet, sier han og ler. Foto: Frank Karlsen Vis mer

DAB

Tidligere NRK-frilanser politianmelder Thor Gjermund Eriksen for DAB-innføring

- Kan bli folksomt i fengslet dersom vi blir dømt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Denne uka leverte tidligere NRK-frilans Sigmund Hov Moen fra Oslo en detaljert anmeldelse på flere punkter mot prosjektgruppa som står for innføringen av Digital Audio Broadcasting i Norge, ved NRK-kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen. DAB-innføringen er et nasjonalt overgrep, mener han.

Siste krampetrekninger

Sigmund Hov Moen er en av svært mange nordmenn som føler seg DAB-overkjørt av Thor Gjermund Eriksen og statskanalen, som klarte å få politikerne til legge ned FM og innføre et nytt digital radioskifte.

- Anmeldelsen inneholder mange graverende punkter, sier Moen.

- Jeg har lenge kjempet mot DAB, men innser at slaget er tapt. Dette er mitt siste forsøk på å få sagt noe om denne galskapen. Jeg var selv personlig til stede og leverte anmeldelsen ved Grønland politistasjon, sier han til Dagbladet.

Mangler teknologisk innsikt

Anmeldelsen omfatter åtte punkter, som han mener hver for seg - i anstendighetens navn - bør kvalifisere til domfellelse. Moen, som er glad i tur og mark, mener at dekning er viktigere enn lydkvalitet.

<strong>GIKK TIL POLITIET:</strong> Sigmund Hov Moen ga Dagbladet en kopi av politianmeldelsen av hele DAB-systemet. Foto: Privat
GIKK TIL POLITIET: Sigmund Hov Moen ga Dagbladet en kopi av politianmeldelsen av hele DAB-systemet. Foto: Privat Vis mer

- DAB-innføringen er også oppfordring til massiv miljøkriminalitet, sier han:

- Fullt brukbare radioapparater må skrotes eller sendes til den mindre utvikla delen av verden. Kringkastingssjef Eriksen og co. viser også mangel på teknologisk innsikt og framsynthet, sier Moen, som for øvrig var en av P2's faste morgenkåsører i perioden 1998 til 2011 og er fast spaltist i bladet Computerworld.

Moen gjør dette som et stunt og er fullt klar over at saken blir henlagt av politiet.

- Men hvorfor ser ikke riksrevisjonen på dette, sier han.

Vil bruke smarttelefonen

Moen er sivilingeniør i elektronikk, fysiker og jobber med informasjonsteknologi. Han påpeker i anmeldelsen at Norge er et av svært få land som satser massivt på DAB-teknologien - og i tillegg skroter FM-båndet. Han hevder at de fleste eksperter mener at radio i framtida vil bli basert på internett-teknologi.

- Derfor skulle vi beholdt FM - kombinert med internett, sier Sigmund Hov Moen.

- Fordi de fleste bilradioer i landet ikke kan motta DAB-signaler, vil mange finne det rimeligst å lytte til radio via smarttelefonen, og det vil kunne føre til at føreren blir mindre oppmerksom på det som skjer på i trafikken.

Mange på tiltalebenken

Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen i NRK er mannen som har frontet og forsvart omleggingen til DAB. Han tar anmeldelsen helt med ro, sier han.

- Det er første gang er jeg blitt politianmeldt, sier han og legger til:

- Det betyr at det kan bli folksomt i fengslet dersom vi blir dømt. DAB-innføringen er gjort i samarbeid med Radio Norge, P4 og NRK - og er blitt behandlet i Stortinget tre ganger. Vi blir mange på tiltalebenken.

Rømmer landet

THOR GJERMUND ERIKSEN
THOR GJERMUND ERIKSEN Vis mer

Kringkastingssjefen kan ikke annet enn å le, men mener at Radio-Norge og Stortinget har gjort det riktige ved å digitalisere landet - og gitt oss mange flere kanaler.

- Kanaler vi får inn via internett, også, legger vi til.

- Jeg håper likevel at han som har anmeldt oss vil finne glede i mange nye kanaler. Og, heldigvis så rømmer jeg til utlandet i helga, det er kanskje tryggest, siden jeg er havnet i politiets søkelys, sier Eriksen.

Grønland politistasjon i Oslo opplyser at de ikke har registrert noen anmeldelse mot Eriksen og DAB-prosjektgruppa ennå - og at det ofte kan ta flere dager.

Politianmeldelsen mot DAB-systemet

Undertegnede anmelder prosjektgruppen som står for innføringen av Digital Audio Broadcasting, (populært kalt DAB-radio) i Norge, ved kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen, for maktmisbruk. Jeg vil spesielt nevne følgende graverende forhold:

  • - Mangel på innsikt i den rolle radioen spiller for folk flest. På tur i skog og fjell er det ikke lydkvalitet og high-fidelity egenskaper det gjelder. Det viktigste er dekning.
  • Oppfordring til massiv miljøkriminalitet. Haugen av fullt brukbare radioapparater som må skrotes, eller som noen gruppa muligens trøster seg med, skal sendes til den mindre utvikla del av verden (?) passer på ingen måte med den miljøprofil som vi liker å tro at folk forbinder med Norge.
  • Mangel på respekt for en veletablert og gjennom lang tid velfungerende, nasjonal kommunikasjonskanal som har forbundet nordmenn uavhengig av stand og stilling siden 1933.
  • Mangel på teknologisk innsikt og fremsynthet. Norge er et av svært få land som satser massivt på DAB-teknologien. De fleste eksperter mener at radio i fremtida vil bli basert på internett-teknologi.
  • Knefall for merkantile interesser. Samtlige av landets radioforhandlere gnir seg i hendene. (Det er dog ikke ennå noe som tyder på at prosjektgruppa eller deler av denne er inne på eiersida hos elektrovarehusene).
  • Demonstrasjon av en maktarroganse som savner sidestykke på våre breddegrader og som ikke kler bildet av et gjennomdemokratisk samfunn som vi liker å vise fram. De svært mange som er og i lang tid har vært skeptisk til DAB-prosjektet er ikke blitt hørt. Den vanligvis svært demokratiske institusjonen NRK har i denne sammenhengen blitt forvandlet til en arrogant koloss uten noen som helst evne til å lytte på andre argumenter enn sine egne. Institusjonen har brukt hele sin påvirkningskraft til å overbevise DAB-tvilere.
  • Mangel på respekt for de 10-15% av befolkningen som har rundet 70 år og som kanskje ikke er så teknohyppe som sine 50-60 år yngre landsmenn.
  • Fordi de fleste bilradioer i landet ikke kan motta DAB-signaler vil mange finne det rimeligst å lytte til radio via smarttelefonen. Dermed vil det kreve mer oppmerksomhet å skifte mellom radiokanalene. Det vil igjen - kunne føre til at føreren vil bli mindre oppmerksom på det som skjer på i trafikken.

Sigurd Hov Moen (sign)

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer