Tidligere NRK-profil om «Diktaturet»: - Useriøst

Meningene er delte. Dette sier personligheter i tv-Norge om NRKs nye satsing «Diktaturet».

(Dagbladet): Onsdag lanserte NRK deres nye reality-konsept, «Diktaturet».

Programmet låser åtte unge mennesker inne på en nedlagt skole i Bærum. Blant annet består hverdagen å sortere binders.

Nærmere bestemt 150 000 stykker som må plukkes én etter én - med pinsett. Hver dag.

NRKs tanke er at «Diktaturet» skal engasjere unge folk til valg, samtidig håper tv-sjef i NRK P3, Håkon Moslet, at det vil nå fram til dem som ikke er interesserte i norsk politikk.

Psykolog Willy-Tore Mørch kaller derimot konseptet for «mental risikosport».

Mener velgerne undervurderes - Jeg har vært med og laget valgsendinger i mange år i NRK, og drevet med politisk kommentar og analyse. Flere ganger har vi fått kjeft fordi NRK ikke har gjort kommunevalgkampen til nettopp det, og fått fram hva det handler om. Så for meg virker dette useriøst, sier Tom Berntzen til Dagbladet.

For den tidligere NRK-profilen er det i tillegg helt galt at deltakerne konkurrerer om en reisepremie til en verdi av 100 000 kroner.

- Useriøst: Tom Berntzen synes lite om at NRK velger å satse på programmer som «Diktaturet». Foto:Truls Brekke/Dagbladet
- Useriøst: Tom Berntzen synes lite om at NRK velger å satse på programmer som «Diktaturet». Foto:Truls Brekke/Dagbladet Vis mer

Berntzen kjøper ikke NRKs argument om at reality-sjangeren brukes for å nå ut til unge seere og velgere, og mener det er en grov undervurdering av dem.
 
- NRK velger å legge ned seriøse debattflater som «Aktuelt», og argumenterer med av vi må tenke på de unge seerne. Det blir jeg oppgitt over. Hvorfor må de lage søppel-tv for å tro at de skal nå ut til de unge? Ungdom og unge seere er mye mer oppvakt enn det som går fram av uttalelsene til NRK, sier han.

- Utenfor NRKs oppdrag NRK-veteranen er klar på at kanalens ekstrem-reality faller utenfor allmennkringkasteroppdraget, og mener det faller på sin egen urimelighet at deltakerne går frivillig inn i «Diktaturet», men også kan trekke seg når de måtte ønske.
 
- Er det noen i et virkelig diktatur som kan velge det? Det blir leke-tv der folk kan avbryte når de måtte ønske, og vi skal innbille oss at det er del av et virkelig diktatur. Det blir totalt galt og meningsløst, særlig foran valget der folk er opptatte av ny kommunestruktur, og skal velge representanter som skal styre våre 428 kommuner. Det kan ikke bli sånn i Norge at vi ikke kan diskutere våre egne problemer, sier Berntzen, som mener fokuset heller bør ligge på å få fram de lokale problemstillingene i Norge.

Merker mer kommersialitet Tidligere NRK-profil Christian Borch uttaler seg på generelt grunnlag, og tar forbehold om at han ikke har sett «Diktaturet».

Han innrømmer likevel at han tviler på informasjonsverdien programmet har.

- Man kan teoretisk lage en falsk situasjon, men da sier det seg selv: Den er ikke ekte. NRK hadde kanskje kommet lengre ved å appellere til folks evne til å tenke selv, sier Borch til Dagbladet.

Han har 40 års fartstid i kanalen, og mener NRK har stått fjellstøtt i konkurransen med de kommersielle kanalene.

Borch har imidlertid merket seg at kommersiell tenkning det seneste tiåret har funnet veien inn i bevisstheten til dem som tar beslutningene.

- Flinke og kreative Ifølge Borch kan det være farlig for idéen om en frittstående, uavhengig og lisensfinansiert kringkaster, fordi de opererer på kommersielle premisser og undergraver karakteren i det å være en offentlig kringkaster.

- Å bruke kommersielle metoder hos en allmennkringkaster er en misforståelse av mandatet, sier han.

TVILSOM: Christian Borch tviler på programmet informasjonsverdi.
Foto: Nina Hansen / Dagbladet
TVILSOM: Christian Borch tviler på programmet informasjonsverdi. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

Borch roser imidlertid P3 for å være flinke og kreative, og er ikke overrasket over at «Diktaturet» blir å se på NRK1 i forbindelse med valget denne høsten.

Vil ikke forhåndsdømme - Jeg synes ikke at man skal være domsmann før man har sett programmet, sier programsjef i TV3, Trygve Rønningen.

At folk dømmer et program som ennå ikke er vist på tv, er en erfaring han sier han er godt vant med.

- Reality-sjangeren har et snev av sosialt eksperiment. Sånn sett skiller ikke dette seg fra det man gjør i «Farmen». Viktigst er premisset at konseptet er klart for deltakerne, hva de er med på, og at de får god oppfølging i forkant og etterkant, sier Rønningen.

Uten å ha sett programmet selv, forteller han at han ikke er skeptisk ved første øyekast på det nye konseptet til statskanalen.

- Hvis NRK velger å bruke kreativiteten til å lage spennende valgsendinger, og artige vrier på det, er det positivt. De som lager dette kan og forstår håndverket, men det er viktig at det gjøres riktig, sier han.

- Så får vi dømme det når dette er kjent og vist på tv.

- Spennende konsept Heller ikke programdirektør i TV Norge og Discovery Networks, Eivind Landsverk, er spesielt kritisk til NRKs nye valgsatstning.

- DØM ETTERPÅ: Trygve Rønningen mener at man ikke burde dømme et program før man har sett de.
Foto: Steinar Buholm / Dagbladet.
- DØM ETTERPÅ: Trygve Rønningen mener at man ikke burde dømme et program før man har sett de. Foto: Steinar Buholm / Dagbladet. Vis mer

- Veldig mange i målgruppen som P3 og NRK3 ønsker å nå, er mennesker som tar demokratiet for gitt. Alternativet til demokrati er dikatur. Mange steder i verden lever man under denne styringsformen, sier han.

- Et spennende konsept, som vil gi seerne og målgruppen et innblikk i hvordan det er å leve i et ditkatur der du er fratatt friheten. Frihetsberøvelsen er kanskje det verste som kan tas fra oss som mennesker. Vi har derfor alle en plikt til å forvalte og stryke demokratiet på best mulig måte.

Er «trygg på NRK» Landsverk tror at det må sterkere virkemidler til enn tidligere, for å få den yngre generasjonen til å benytte seg av stemmeretten. Sånn sett ser han på programmet som et interessant eksperiment.

- Jeg tror at vi trenger så sterke virkemidler for å sette pris på demokratiet. Jeg er trygg på at NRK har gjort dette på en god måte, sier han. 

- At folk er skeptiske er forståelig, men det er alltid farlig å uttale seg før man har sett det.

- Tar demokratiet for gitt Tv-sjef i NRK P3, Håkon Moslet, har tidligere uttalt til Dagbladet at de har tatt forhåndsregler før innspillingen startet.

- Deltakerne har blitt underlagt psykologiske tester for å bli klarert. Vi har kun tatt med deltakere som har hatt den mentale styrken til å overleve i et diktatur, sa Moslet tidligere i august.

Moslet har også uttalt at han tror programmet kan skape økt valgdeltakelse.

- Mange av oss tar demokratiet for gitt, men alternativet er jo faktisk diktatur. Dessverre er det mange unge som velger å ikke bruke stemmeretten. Det sier noe om at veldig mange tar friheten i det norske samfunnet for gitt, og vi har lyst til å vise alternativet gjennom denne serien, og da bruke realitysjangeren, et tv-format som målgruppa kjenner til og som gir mulighet til å skape en virkelighet, sa han.

- INTERESSANT EKSPERIMENT: Eivind Landsverk tror programmet er nødvendig for å få unge velgere til å bruke stemmeretten.
Foto: Agnete Brun / Dagbladet
- INTERESSANT EKSPERIMENT: Eivind Landsverk tror programmet er nødvendig for å få unge velgere til å bruke stemmeretten. Foto: Agnete Brun / Dagbladet Vis mer
Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram