FORESLÅS: Operasangerne Randi Stene (t.v.) og Solveig Kringlebotn er begge blant Norges mest erfarne sangere. Nå foreslås de som mulige kandidater til stillingen som operasjef i Oslo. Her er de sammen på Ringve museum i Trondheim. Foto: Tom E. Østhuus, Dagbladet.
FORESLÅS: Operasangerne Randi Stene (t.v.) og Solveig Kringlebotn er begge blant Norges mest erfarne sangere. Nå foreslås de som mulige kandidater til stillingen som operasjef i Oslo. Her er de sammen på Ringve museum i Trondheim. Foto: Tom E. Østhuus, Dagbladet.Vis mer

Tidligere operasjef: - De er begge grepa kvinnfolk

Bjørn Simensen foreslår navn til ny operasjef, og kommer med kritikk av prosessen rundt Per Boye Hansen.

(Dagbladet): At Per Boye Hansen ikke får fortsette som operasjef, har skapt heftig debatt i Kultur-Norge.

Internasjonale operatopper har også protestert, og flere operakyndige hevder det blir vanskelig å finne en kvalifisert erstatter etter Hansen.

Uventet innspill Tidligere operasjef Bjørn Simensen, som satt som øverste leder for Den Norske Opera & Ballett i hele 18 år, kommer nå med uventet innspill til debatten.  

- Det kan bli vanskelig å finne en erstatter for Per Boye Hansen, men kanskje svaret er nærmere enn man tror, sier han til Dagbladet.

Bjørn Simensen foreslår Randi Stene som mulig kandidat til stillingen.

- Jeg vil egentlig ikke fortsette å kommentere ting jeg ikke har noe med. Men jeg må si at Randi Stene er en utmerket kandidat, hun ville jeg ha gått etter i sømmene, sier han.

- Grepa kvinnfolk Mezzosopranen Randi Stene er kjent som en av Norges ledende opera- og konsertsolister. Hun er i dag professor ved Norges musikkhøgskole og er i tillegg fast tilknyttet Det kongelige Teater i København.

I tillegg nevner Bjørn Simensen sopran Solveig Kringlebotn, som en mulig kandidat.

- De er begge grepa kvinnfolk med lang erfaring.

- Erfaring er noe de trenger ved Operaen. Med en av disse hadde man også fått en skandinav som også kan forstå det skandinaviske arbeidsmiljøet. Det er helt annerledes enn ved andre internasjonale operahus, sier den tidligere operasjefen før han legger til:

- Det hadde vært spennende med kvinnelig leder for både balletten og operaen, sier han.

- Feigt med personalundersøkelser Avgjørelsen om at Per Boye Hansen ikke får fortsette ble gjort etter en bekymringsmelding fra ansatte og at Den Norske Opera & Ballett kalte inn et eksternt byrå for å kartlegge arbeidsmiljøet ved Operaen. Resultatet av undersøkelsen skal ha vært så negativt, at ledelsen ikke ville la Hansen bli sittende i sin stilling.

Bjørn Simensen forteller at han selv helst skulle ha sett at Per Boye Hansen fikk fortsette i sin stilling, og han er veldig kritisk til hvordan prosessen rundt avgjørelsen foregikk.

- Jeg mener at arbeidsmiljøundersøkelser er en feig måte å drive ledelse på, sier han.

Simensen forteller at han selv fikk bekymringsmeldinger da han var operasjef.

- Men vi hadde flere allmøter der vi fikk blåst ut, og ryddet opp, sier han, og legger til:

- Per Boye Hansen burde ha fått fortsette. Men når beslutningen er tatt, er Randi Stene en god kandidat, fortsetter han.

- Passer ikke Professor i ledelse, Jan Grund, mener det er viktig med en ny leder som kjenner operahuset i Oslo godt.

- Ingrid Lorentzen er en person som har klart overgangen fra å være kunstner til å bli sjef på en god måte. Hun kjente miljøet godt internt og har gjort det godt eksternt. Det er ikke lett å finne slike personer, men de finnes, sier Grund til Dagbladet.

Dagbladets klassisk musikkanmelder, Ståle Wikshåland, mener derimot ikke at de to kvinnene er rett for sjefsrollen ved Den Norske Opera & Ballett.

- De er begge utmerkede sangere, men jeg tror ikke nødvendigvis noen av dem passer til å lede Operaen, sier Wikshåland.

Vil ikke kommentere Administrerende direktør ved Operaen, Nils Are Karstad Lysø, vil ikke kommentere navneforslag underveis i prosessen med å finne en ny operasjef.

- Vi fikk nettopp et nytt styre. Jeg antar at en så viktig sak som dette vil bli en av de første saken de tar tak i, sier Lysø til Dagbladet.

Han er derimot sterkt uenig i påstanden om at det er feigt å gjøre arbeidsmiljøundersøkelser.

- Som ansvarlig arbeidsgiver er det selvsagt at jeg er opptatt av at vi har best mulig arbeidsmiljø, og som kulturinstitusjon er vi underlagt samme lover som alle andre. Jeg mener det er ansvarlig å gjøre undersøkelser når vi har fått inn bekymring. Ikke feigt, sier han.

- Irrelevant om det er mann eller dame Solveig Kringlebotn har ingen planer om å ta over Boye Hansens jobb.

FORESLÅR NYE NAVN: Tidligere operasjef Bjørn Simensen foreslår at neste operasjef blir en dame. Foto: Arash Nejad
FORESLÅR NYE NAVN: Tidligere operasjef Bjørn Simensen foreslår at neste operasjef blir en dame. Foto: Arash Nejad Vis mer

- Jeg har ingen planer om å søke på den stillingen, skriver hun i en mail til Dagbladet.

Kringlebotn mener at kjønn ikke har noe å si for hvem som skal ta over stillingen.

- Jeg har ikke noe ønske om å kommentere det etter all uroen rundt operasjefen. På generelt grunnlag kan jeg si at man for Den Norske Opera & Ballett må lete etter en person som kan operafaget, er et godt menneske, og som forstår spillereglene i norsk arbeidsliv og er synlig og generer inntekter, skriver hun, og legger til:

- Jeg er klar over at det er en stor utfordring å finne rett person til denne jobben. Om det er en mann eller dame er irrelevant.

- Beæret Randi Stene er professor ved Norges musikkhøgskole, og er også tilknyttet Det kongelige Teater i København. Hun er kjent som en av Norges ledende opera- og konsertsolister.

Stene vil ikke utelukke søke på jobben på sikt, men skriver i en mail til Dagbladet at det ikke er aktuelt for henne å søke i denne omgangen.

- Jeg er selvsagt beæret over å bli tenkt på i denne sammenhengen. Stillingen som operasjef er en av topp-postene i norsk kulturliv. På sikt vil jeg ikke utelukke det, skriver hun.

Hun mener at hun gjennom sitt arbeid som kunstnerisk leder for Kirsten Flagstad Festival og festivalen Sommersang, i jobben som castingsjef ved operaen i Trondheim og i professoratet hun har ved Musikkhøgskolen, har opparbeidet en interesse for ledelse og administrasjon.

- Dette er noe jeg gjerne vil videreutvikle og satse på etter at min sangkarriere er over, skriver hun.

Hun er nå ansatt som sanger ved Det Kongelige Teater i København i minst fire år til, og det er derfor jobben som operasjef ikke er aktuell for henne nå.

- Det venter meg mange gode roller som jeg først kan synge nå, og derfor er det ikke aktuelt for meg å søke en slik stilling nå, skriver hun, og legger til:

- Kvinne eller mann - operaen skal bare ha en god sjef.