Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Filmfestivalen i Cannes

Tidligere visepresident Al Gore tror Trump vil overraske: - Jeg aner ikke hva han vil gjøre

Al Gore ser optimistisk på kampen mot klimaendringer.

KJEMPER VIDERE: Al Gore fortsetter sin opplysning om global oppvarming i dokumentarfilmen «An Inconvenient Sequel: Truth to Power». Med slagordet «Climate changes, truth does not» følger filmen opp klima-dokumentaren «An inconvenient truth» fra 2006. Video: Paramount pictures. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

CANNES (Dagbladet): - Jeg var utrolig glad og lettet da president Macron ble valgt, sier Al Gore.

- Han har sagt at kampen mot klimaforandringer vil være en topprioritet for ham. Det er virkelig inspirerende. Han gir verden et stort nytt håp som den sårt trenger.

USAs tidligere visepresident kjemper ufortrødent videre i kampen mot klimaforandringene. Elleve år etter at dokumentaren «An Inconvenient Truth» hadde premiere her i Cannes, er Gore tilbake med oppfølgeren, «An Inconvenient Sequel: Truth to Power».

FILMAKTUELL: Al Gore. Foto NTB Scanpix
FILMAKTUELL: Al Gore. Foto NTB Scanpix Vis mer

Han understreker gjentatte ganger at det er en optimistisk film, og at budskapet er at de teknologiske løsningene på klimaproblemene nå er tilgjengelige, hvis politikerne vil ta dem i bruk.

- Kan ikke stoppe kampen

- Nå som Trump har vært president i fire måneder ser vi klart at ingen enkeltperson, ikke en gang en president, kan stoppe klimabevegelsen. Store amerikanske stater er i rask fremgang, og det ene selskapet etter det andre lover å bruke bare fornybare energikilder, sier Gore.

- Domstolene har blokkert deler av Trumps agenda. Det amerikanske folket er bestemt på å bevege seg fremover.

PRESIDENT: DOnald Trump. Foto: NTB Scanpix
PRESIDENT: DOnald Trump. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Dagbladet spør Gore om hva han har tenkt å gjøre med den delen av det amerikanske folket som er dypt uenige med ham i dette - og hva han ville gjort for å overtale president Trump i dette spørsmålet.

- Jeg aner ikke hva president Trump vil gjøre, sier Gore.

- Mange jobber for løsninger

- Men jeg tror det er en større enn femti prosents sjanse at han vil overraske og overholde Paris-avtalen. Ellers ser vi at borgermesteren i en by som Atlanta, som vil gå over til ren energi, ikke bruker ord som klimaendringer eller global oppvarming. Han snakker bare om de økonomiske fordelene. Det er mange som ikke bruker samme ord som oss, men som jobber for å finne løsninger.

Som Dagbladet tidligere har omtalt, blir Trump av mange beskrevet som en «klimaskeptiker», og i 2012 tweetet Trump at kineserne har funnet på global oppvarming for å ramme USAs økonomi.

Vil redde amerikanske jobber

Trump lovet i valgkampen å hjelpe den kriserammede amerikanske kullindustrien. Han truet også med å trekke USA fra Parisavtalen som ble signert i fjor. I tillegg varslet han storsatsing på olje og gass for å redde amerikanske jobber.

Skulle Trump likevel trekke USA fra Paris-avtalen, tror blant annet sjefen for FNs miljøprogram, Erik Solheim, at Kina og EU vil ta ledelsen i arbeidet for å bekjempe den globale oppvarmingen.

New York Times avslørte i fjor hvordan Trump sendte ut en spørreundersøkelse til ansatte i Energidepartementet i USA, hvor de blant annet ble bedt om å oppgi navnene til alle de som har jobbet med spørsmål knyttet til global oppvarming.

I mars skrev han under på en presidentordre som i realiteten opphever flere av Barack Obamas viktigste klimatiltak, i miljøplanen «Clean Power Plan».

BEKYMRER: Bilder av det som kan se ut som en sprekk i én av Grønlands største isbreer får forskere til å bekymre seg over havnivået. Video: ESA Earth Observation Vis mer Vis mer

Håpet vinner over fortvilelsen

På spørsmålet om Gore selv noen sinne har tvilt på om han skulle fortsette å være i frontlinjen av klimakampen, svarer han nei.

- Det har aldri vært et slikt øyeblikk siden jeg først innså at dette har blitt en av de store sakene i livet mitt. Det trodde jeg ikke ville skje. Det har vært stunder da jeg har kjent på en indre kamp mellom fortvilelse og håp, noe jeg tror alle som jobber mot klimaendringene kan kjenne på. Men i den indre kampen er det alltid håpet som er vunnet, og nå er hele prosjektet blitt håpefullt, fordi fremgangen som er gjort er overveldende.

Hele Norges coronakart