Tidløs Hollywoodmagi

«Trollmannen fra Oz» ser og høres bedre ut enn noen gang.

Slem, grønn og hevngjerrig: Dorothy (Judy Garland) forsøker fortvilet å komme seg unna de lange, grønne fingrene til den slemme heksa (Margaret Hamilton).
Slem, grønn og hevngjerrig: Dorothy (Judy Garland) forsøker fortvilet å komme seg unna de lange, grønne fingrene til den slemme heksa (Margaret Hamilton). Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| DVD: Ukas klassiker fyller 70 år, og på Bluray ser den bedre - og mer glorete ut - enn noen gang. Er du litt mer enn middels filminteressert er historien om hvordan «Trollmannen fra Oz» ble til er like spennende som filmen, og på denne nyoppussede 2-disk utgaven blir den fortalt i detalj. Deler av det omfangsrike ekstramaterialet er hentet fra tidligere utgivelser, noe av det er nytt. Til sammen er det uansett en imponerende pakke.

Ypperlig
Filmen var en gigantsatsing fra MGM, og la beslag på de aller fleste studioene til filmselskapet. Teknisk bød innspillingen på store utfordringer. På slutten av 30-tallet var det fremdeles begrenset hvor mange filmer som ble innspilt i farger. Det var dyrt, kompisert og tidkrevende. Men hvilke farger! Dette har virkelig ingen ting med naturtrohet å gjøre, og passer derfor ypperlig til historien om Kansasjenta Dorothy som blir tatt av en tornado og havner i eventyrlandet Oz.

Slitesterk ballade
Technicolorteknikken krevde store mengder lys, som igjen skapte problemer under innspillingen, ikke minst for skuespillerne som led seg gjennom lange arbeidsdager under tjukke lag med sminke og tunge kostymer. «Trollmannen fra Oz» er kanskje mest kjent for den eviggrønne og ekstremt slitesterke balladen «Over the Rainbow», men det var så vidt sangen i kom med i filmen. Louis B. Mayer, selveste toppsjefen hos MGM mente den var for klissen og at den var fullstendig malplassert i en eventyrfilm som dette. Men heldigvis lyttet han til de mange protestene fra teamet.

Milepæl
«Trollmannen fra Oz» er blitt stående som en milepæl i filmhistorien. Den er breddfull av klassiske sitater som det stadig refereres til. Den er morsom, spennende, passe nifs - og det er vanskelig å utsette noe på moralen. There is no place like home.  

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer