- Tidsinnstilt bombe

Nyhetsredaktør Sven Egil Omdal i Stavanger Aftenblad mener flere norske avisers måte å håndtere nettdebatter på er ei tidsinnstilt bombe.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

- Det er et spørsmål om tid før en norsk avisredaktør havner i en domstol, sier Omdal. Bakgrunnen for utspillet er VGs håndtering av hetsen rundt «Idol»-deltaker Sandra Lyng Haugen.

Strafferettslig ansvar

Hun ble først hengt ut på VGs nettsider, før papiravisa omtalte saken. I pressens Vær varsom-plakat står det at en redaksjon har et selvstendig ansvar for så snart som mulig å fjerne innlegg som bryter med god presseskikk, og at dersom redaksjonen velger ikke å forhåndsredigere digitale meningsutvekslinger, må dette bekjentgjøres på en tydelig måte for dem som har adgang til disse.

- En sak er dette punktet i Vær varsom-plakaten, noe annet er det at en redaktør også har et strafferettslig ansvar for det som publiseres. Jeg ser ikke bort fra at en mer alvorlig sak vil ende i domstolene, sier Omdal. Selv har han og Stavanger Aftenblad endret praksis, etter at de ble felt i Pressens Faglige Utvalg (PFU).

- Vi hadde to innlegg ute som påsto at noen hadde kjørt en ferje i beruset tilstand - og ble felt, sier Omdal. Denne saken gikk ikke til domstolene. Men i Sverige ble lAftonbladet dømt for å ha hatt fire innlegg med rasistiske uttalelser ute for lenge.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer