Tidsriktig folkemusikk

Her har vi neste års Spellemannprisvinner i kategorien Folkemusikk.

Musikk-Norge har akkurat feiret seg selv med Spellemannpriser. Det er et år til neste gang, og egentlig for tidlig å snakke om neste års show. Men hvis ikke Føyks debut-cd blir nominert i kategorien Folkemusikk (ev. Åpen klasse), ser jeg fram til høre dem som måtte fortrenge denne.

Sjelden har jeg hørt norske folketoner i en mer moderne og tidsriktig tapning. «Kraaka» er ingen hybrid som kompromisser med folkemusikken. Bandet får den til å leve i år 2000, sammen med andre etniske sjangere som beriker dagens mangfoldige musikkbilde. Tone Fedt, Skram og Kenneth Ekornes har bakgrunn fra folkemusikk, jazz og den elektroniske scenen. Tekstene er basert på nedtegnelser fra 1800- 1900-tallet og musikken er tuftet på gamle folketoner. Trioen har med sin nærhet til stoffet, sin dyktighet og dristighet gjort dette til en utrolig spenstig og spennende utgivelse.

Her er det ikke hardfingfela som dominerer, men vocoder, moogbass, synther, didjeridoo, talkingdrum, havtromme, djembe, darbuka, fløytesampling og diverse lydeffekter.

Derfor er det blitt en annerledes og løssluppen plate, rik på stemninger og poesi, som både er tekno- og ambientinspirert. Lydmessig er den delikat og utfordrende, til ekstra glede for hifi-frikere. La oss kalle det samtidsfolk.