Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

«Tiende sirkel»

Av Bård Lilleøien.

På en bar, dypt nede i helvetes tiende sirkel (Dante dro bare til den niende), finner vi kjente og kjære avdøde diktatorer, som må fylle hverdagen med hverandres selskap.

Ikke alltid like heldig, da alle har et kjempestort ego, og bare få av dem egentlig kan komme overens med hverandre.

Bak bardisken finner vi Adolf Hitler, her kalt «Doffen». Han har vært her en stund, og funnet seg til rette som lokalets naturlige fører. Synd det bare er stalkeren hans Vidkun, fra den niende sirkel, som setter pris på hva han gjør.

Musolini, kalt «Musse» blant venner, er den ene figuren som Doffen kan fordra. Med sin macho kropp og holdning, er han den perfekte utkaster.

Napoleon er kanskje ikke hva man først og fremst forbinder med en diktator, men denne gamle grinebiteren av en stamgjest nekter å flytte på seg. Han sitter for det meste i hjørnet sitt og klager over at alt var bedre før, da de gamle romerske keiserne drev stedet.

Stalin er mer en normal gjest, han har funnet seg til rette, men prøver stadig sitt beste å irritere sin gamle fiende Doffen.

Saddam er den ferskeste av gjestene, men han har raskt funnet seg til rette, og nyter faktisk stedet. I det minste er det jo varmt der.

På kjøkkenet står Idi Amin, og det er i seg selv grunn nok til å holde seg unna stedets meny.

Ayatollah Khomeini er den svartreligiøse presten som ofte stikker innom, bare for å klage på hva slags djevelskap de serverer, i hva som tross alt er helvete.

Ikke hele serien vil foregå på baren, selv om jeg har brukt den som utgangspunkt. Det vil bli utflukter til helvetes ni andre sirkler, inkludert turer til byen Dis, for blant annet kinobesøk eller handleturer.

Figurer som Pol Pot, Ceausescu og Pinochet, vil også ha sine roller i serien, og etterhvert kan det skje at figurer som Ghadafi, Kim Jong Il og Castro dukker opp ... hvem vet?

Les også de andre semifinalistene:

«Syntax Error»
Av Eirik Hitland Johannessen.

«TrendZ»
Av Bodil Revhaug.

«Paradis»
Av Einar Lunden.

«Ida Gylff»
Av Eirik Andreas Vik.

«Bøllefrø»
Av Henry Bronken.

«Alpha-folka»

Av George Bough og Helsa Amadi.

«Gele»
Av Ida Eva Neverdahl.

• Les også forrige ukes seks semifinalister.

image: «Tiende sirkel»
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media