HEMMELIG RETTSSAK: Zhou Yongkangs tilståelse ble sendt på statlig TV i Kina, men selve rettssaken i Tianjin var hemmelig. Foto: CCTV / AFP / NTB Scanpix
HEMMELIG RETTSSAK: Zhou Yongkangs tilståelse ble sendt på statlig TV i Kina, men selve rettssaken i Tianjin var hemmelig. Foto: CCTV / AFP / NTB ScanpixVis mer

Tigeren er satt i bur

Jakten på korrupte toppledere i Kina har nådd et høydepunkt. Tør president Xi Jinping forfølge flere?

Kommentar

Han så ikke ut som en tiger. Bilder fra den hemmelige rettssaken mot Zhou Yongkang viste en gammel, sammensunket mann med helt hvitt hår. Saken var overstått på en eneste dag. Han ble dømt til livsvarig fengsel for å motta bestikkelser, drive maktmisbruk og for å ha lekket statshemmeligheter. Men Zhou Yongkang var en tiger i kinesisk korrupsjonssjargong der man omtaler de store, farlige som tigere og de små, irriterende som fluer.

Han befant seg i sjiktet rett under presidenten, som medlem av politbyråets faste komité og ansvarlig for hele Kinas sikkerhetsapparat — politiet, påtalemyndigheten og domstolene. Han er den med høyest rang som er falt som offer i president Xi Jinpings anti-korrupsjonskampanje. Fram til 2012 var han en av de ni viktigste i kommunistpartiets maktapparat. Han tronet myndig i rekken av svartkledde menn med helt make svartfarget hår. Nå er han hvithåret som en menig 72-åring. Tilbudet om frisør og hårfarging er magert i kinesiske fengsler.

Da tiltalen mot Zhou Yongkang ble tatt ut i mars i år, forkynte lederen for Kinas høyesterett at saken ville bli ført i offentlighet «i samsvar med loven». Saken ble likevel ført bak lukkede dører, riktignok med en kort TV-overføring der Zhou erklærte seg skyldig og forsikret at han ikke kom til å anke. Det kinesiske kommunistpartiet har nylig gjennomført reformer i rettssystemet, og det var forventet at saken mot Zhou Yongkang kunne brukes som en gyllen anledning til å vise fram den nye åpenheten. At dette ikke var tilfellet, blir tolket som et signal om at det som skjedde i retten ikke var noen reell juridisk prosess. Saken og utfallet var bestemt på øverste politisk nivå i alle fall.

Visste Zhou Yongkang for mye? Ville en offentlig rettssak ha avslørt flere korrupte tigere? Hvem kan komme til å bli nestemann i buret? Er president Xi Jinping tjent med en offentlig skittentøyvask der flere toppledere i kommunistpartiet er involvert? Vil ikke det i så fall undergrave partiets legitimitet?

Spekulasjonene blant Kina-kjennere om hvor president Xi Jinping vil ta anti-korrupsjonskampanjen videre, hagler i disse dager. En professor i offentlig rett siterer Churchill i en kommentar til South China Morning Post: «Dette er ikke begynnelsen på slutten, det er slutten på begynnelsen». Andre mener at president Xi Jinping nå ikke vil jakte på flere høytstående ledere av frykt for å komme i klammeri med eventuelle motstandere i partiet.

Spørsmålet er også om Xi Jinping har brukt korrupsjonsjakten i den hensikt å konsolidere sin egen maktposisjon innad i partiet. Under den spektakulære rettssaken i 2013 mot Bo Xilai, den tidligere partilederen i Chongqing, kom det fram at Zhou Yongkang var en av Bo Xilais støttespillere. Konspirasjonsteoretikere — og dem er det mange av i Kina — antydet et komplott for å ta makten fra Xi Jinping. Flere skal ha vært involvert i planene. En nå avdød viseformann for Kinas militærkommisjon og en tidligere sjef for kommunistpartiets Enhetsfront blir sammen med Bo og Zhou omtalt som en ny «firerbande».

Det er likevel ingen tvil om at Zhou Yongkang har gjort seg skyldig i korrupsjon i megaformat. Han er dømt for å ha mottatt 118.000 dollar i bestikkelser fra en tidligere sjef for det statlige oljeselskapet i Kina. Hans kone og sønn fra et tidligere ekteskap har mottatt mer enn 20 millioner dollar i bestikkelser. En undersøkelse som New York Times offentliggjorde i fjor, dokumenterte at Zhous familie satt på verdier over 160 millioner dollar. Samme avis har også stilt spørsmål ved de relativt store familieformuene til tidligere statsminister Wen Jiabao og nåværende president Xi Jinping. Her er imidlertid ingenting bevist — og New York Times blir systematisk blokkert, sensurert og sabotert i Kina.

Den pågående tigerjakten er ikke uten kinesiske særtrekk. Zhou Yongkang er dømt for å lekket seks topphemmelige dokumenter til en angivelig synsk person, omtalt som «vismannen fra Xinjiang». Denne vismannen er blitt millionær på sine tjenester for kinesiske toppledere, det hevdes at han har hatt kontakt med over 600 partifunksjonærer. Det er tradisjon i Kina for at keiserne søker råd hos astrologer og spåmenn. Mannen fra Xinjiangs skal ha forutsett utfallet av Beijings OL-søknad. Og han skal være i stand til å spå en persons framtid bare ved å se et fotografi av vedkommende. Har han «sett» Zhou Yongkangs hvite hår?

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.