Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Debatt: Tigging

Tiggeforbud er nødvendig

Et tiggeforbud vil gi politiet flere verktøy til å bekjempe den alvorlige kriminaliteten.

«LYKKELANDET»: «Brennpunkt»-dokumentaren «Lykkelandet» om tiggere i Bergen, som ble vist på NRK1 18. april, har vakt oppsikt. 
&nbsp;<span style="background-color: initial;">Foto NRK</span>
«LYKKELANDET»: «Brennpunkt»-dokumentaren «Lykkelandet» om tiggere i Bergen, som ble vist på NRK1 18. april, har vakt oppsikt.   Foto NRK Vis mer
Meninger
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Advokat Arild Humlen hevder i Dagbladet at ønske om tiggeforbud «gjenspeiler et inhumant menneskesyn». Dette er i beste fall naivt.

Fremskrittspartiet har i årevis argumentert for et tiggeforbud. Vi har sagt at tiggingen fra utlandet er organisert og at tiggingen fra romfolk ofte er skalkeskjul for alvorlig og organisert kriminalitet.

STORTINGSREPRESENTANT: Ulf Leirstein.
STORTINGSREPRESENTANT: Ulf Leirstein. Vis mer

Jeg har selv pratet med lederen for romfolkets egen interesseorganisasjon i Romania (National Agency for Roma), Daniel Vasile. Han er tydelig på at tigging bidrar til stigmatisering av romfolk, sementerer fattigdom og medfører at barn må avbryte utdannelsen. Vasile oppfordret meg og Fremskrittspartiet til å arbeide for et forbud mot tigging i Norge, og sørge for at romfolk i større grad får hjelp til utdannelse og arbeid i Romania.

NRK-programmet «Brennpunkt» sendte nylig en reportasje som viser at utenlandske tiggermiljøer fører med seg mye kriminalitet, og denne kriminaliteten er til dels organisert av kyniske bakmenn. Dette har også politiet sagt i mange år. Vi ser også at tiggerbarn tas ut av skolen i hjemlandet for å tigge i Norge. Dette er en praksis som er i strid med barnekonvensjonen, og vi bør gjøre det vi kan for å hindre denne utviklingen, både gjennom at staten gir økonomisk hjelp til vanskeligstilte i deres eget hjemland og gjennom et nasjonalt tiggeforbud.

Fremskrittspartiet mener et tiggeforbud er helt nødvendig for å ivareta disse barnas oppvekst og utvikling. Dette handler ikke om at jeg har et «dårligere menneskesyn» enn Humlen eller partiene på venstresiden. Dette handler om at Frp har bedre løsninger på et reelt samfunnsproblem enn hva Humlen, Senterpartiet eller Arbeiderpartiet har klart å komme opp med så langt.

I Bergen tingrett ble seks personer med rumensk opprinnelse dømt til fengsel for voldtekt og menneskehandel med barn fra 13–17 år i 2012. Jentene ble utnyttet på brutalt vis. I tillegg til tigging, har jentene blitt brukt til å selge seksuelle tjenester, samt tyveri av gullsmykker og salg av falske smykker. Jentene skal også ha blitt utsatt for voldtekt av bakmennene i tillegg til at de har blitt solgt inn i ekteskap. Dette er alvorlige overgrep også, som NRK-dokumentaren «Lykkelandet» viser er utbredt i dette miljøet. Et tiggeforbud vil gi politiet flere verktøy til å bekjempe denne alvorlige kriminaliteten, samt fjerne en viktig kanal for hvitvasking av penger tjent på menneskehandel og tvangsprostitusjon.