VIL HA FORBUD: Tigging holder mennesker nede i fattigdom, mener Mathilde Tybring-Gjedde, stortingskandidat for Høyre i Oslo. Foto: Oslo kommune / Sturlason
VIL HA FORBUD: Tigging holder mennesker nede i fattigdom, mener Mathilde Tybring-Gjedde, stortingskandidat for Høyre i Oslo. Foto: Oslo kommune / SturlasonVis mer

Debatt: Tiggerforbud

Tigging løfter ingen ut av fattigdom

Det grunnleggende problemet er fattigdom i Europa.

Meninger

I Dagbladet 11. august skriver Professor Malcolm Langford at det er bortkastede penger å forhindre at tilreisende tiggere etablerer ulovlige campingleire i Oslo. Han mener det grunnleggende problemet er at «arbeidsmigranter» ikke finner et sted å sove.

I flere måneder har vi hørt om nabolag i Oslo som fortviler. Selv om det er ulovlig å sette opp campingleire rett ved borrettslag og barnehager, opplever mange forsøpling og tilgrising. Kommunen har brukt flere millioner kroner på å rydde opp ulovlige leire, men nyehar blitt etablert minst like raskt. Derfor har Høyre foreslått at det etableres et innsatsteam som er tilstede på de mest utsatte områdene og hindrer at det settes opp ulovlig leire. Vi kan ikke ha et regelverk som bare håndheves for noen grupper mennesker.

Schengen-avtalen har gitt oss alle et privilegium. Vi kan bevege oss fritt over grensen og søke arbeid. Men med det privilegiet følger det også noen plikter. Vi må kunne forsørge oss selv når vi er arbeidssøkende. Det er et viktig prinsipp. Norge kan ikke etablere et overnattingstilbud til alle tilreisende som kommer til Oslo og ikke evner å forsørge seg selv.

Det er aldri lett å ty til forbud, men vi tar politiet på alvor når de sier at tiggerforbud er et viktig verktøy for å bekjempe organisert kriminalitet. Tigging blir ofte et skalkeskjul for organiserte nettverk som også driver med andre aktiviteter. Tigging løfter heller ingen mennesker ut av fattigdom, snarere tvert imot. Når man tillater tigging oppfordrer man fattige mennesker i for eksempel Romania og Bulgaria til å koble seg til organiserte nettverk, sette seg i gjeld og reise til Norge for å tigge. Tigging holder mennesker nede i fattigdom.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen! Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukas viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag.