BESTSELGER: Biografien om Tikken Manus går rett inn på andreplass på boklista. Foto: HENNING LILLEGÅRD
BESTSELGER: Biografien om Tikken Manus går rett inn på andreplass på boklista. Foto: HENNING LILLEGÅRDVis mer

Tikken truer Snåsamannen

På ei liste med små endringer fra forrige uke, er Kaja Frøysas bok om Tikken Manus det store unntaket. Bare boka om Snåsamannen slår nykommeren på «Generell»-lista.

Biografien om Tikken Manus suser inn på andreplass på boklista for generell litteratur.

- Vi ante hvor det bar allerede i forrige uke. Innsalget til bokhandlene var så stort at andreopplaget på 5500 bøker gikk i trykken før førsteopplaget på 4500 var ferdig distribuert, sier forlagsredaktør Rasa Ziburkute i NRK Aktivum. Hun har ansvaret for «Tikken Manus — sabotørenes hemmelige medspiller».

Kritisk anmeldelse
- De første anmeldelsene av boka var blandede, men åpenbart uten å bremse publikumsinteressen?

- Den aller første, i Dagbladet, var kritisk og negativ, andre har vært positive, seinest terningkast fem i Fædrelandsvennen før helga. Når det gjelder denne boka, tror jeg ikke negative anmeldelser har noen særlig betydning, temaet og hovedpersonen er større og mer interessant enn hva en kritiker måtte mene. Vi opplevde noe av det samme med Kirkvaag-biografien, den fikk også sprikende anmeldelser, noe som bare betyr at boka berører leserne på flere plan. Det viktigste er at anmelderne blir engasjert, uansett om de lar seg provosere eller begeistre.

- I NRK Aktivum er det følgelig bare fryd og gammen over mottakelsen av denne boka?

- Vi er veldig fornøyd, ikke minst med hvordan publikum har tatt imot boka. Vi oversvømmes av e-post fra folk som sier «fantastisk at dere forteller denne historien». De takker Tikken for å ha vært så raus med å dele historien sin. Forfatteren, Kaja Frøysa, får også mye hyggelig e-post for tida. Forrige søndag opplevde vi smekkfullt Litteraturhus der mange måtte avvises i døra. Kvinner og menn i alle aldrer, til og med ganske mange barn, møtte fram. Da vi åpnet for spørsmål fra salen, stilte en gutt på ti år Tikken et spørsmål om når det egentlig var at Gregers Gram døde. Var det på dagen, slik filmen vil ha det til, eller på restaurant om kvelden, slik hun forteller i boka? Det skjedde etter at en mann på godt over 80 hadde reist seg og kommentert boka. Vi kan trygt si at Tikkens liv engasjerer et bredt publikum.

Morsdagsbøker
På lista for skjønnlitteratur er det ingen nykommere denne uka. Cecilia Samartins «Drømmehjerte» ligger fortsatt på topp, med Stephenie Meyers første bok i Twilight-serien, «Evighetens kyss», på andreplass.

Boklistene viser salget i uke seks. Da var det morsdag, noe som kommer tydelig fram gjennom de andre tre nykommerne på generell-lista: «Til min kjære mor», «Takk, mamma» og «Mors lille oppmuntringsbok».

Salgsstatistikk er hentet fra følgende bedrifter: Ark Bokhandel (86 butikker), Libris (100 av 136 butikker), Notabene (124 butikker), Norli (68 butikker), Fri Bokhandel (19 av 147 butikker), Tanum Karl Johan, og Haugen Bok. Bokdata fra Den norske Bokdatabasen AS.

LES OGSÅ: Les ukas bokanmeldelser
Dagbladet.no/litteratur

PÅ FØRSTEPLASS: Biografien om Joralf Gjerstad holder seg på toppen av lista for generell litteratur. Foto: LARS EIVIND BONES
PÅ FØRSTEPLASS: Biografien om Joralf Gjerstad holder seg på toppen av lista for generell litteratur. Foto: LARS EIVIND BONES Vis mer