Anmeldelse: «R.M.N.»

Til å bli bergtatt av

Rumenske «R. M. N» er nesten demonstrativt ikke-hollywoodsk.

REALISME: I «R.M.N.» har, som i norske, kinoaktuelle «Norwegian Dream», fremmedarbeideres kår en sentral tematikk. Foto: Another World Entertainment
REALISME: I «R.M.N.» har, som i norske, kinoaktuelle «Norwegian Dream», fremmedarbeideres kår en sentral tematikk. Foto: Another World Entertainment Vis mer
Publisert

«Du er en lat sigøyner». Rumenske Matthias er gjestearbeider i Tyskland, med temmelig uglamorøse oppgaver på et stort slakteri. Fornærmelsen fra sjefen under en røykepause får ham til å smelle: Han skaller ned sin overordnede og må - på sparsomst mulig vis - vende tilbake til hjembyen, en værbitt småby i de transilvanske alpene. Her venter problemene han forlot: Vanskelig økonomi, misfornøyd kone, en syk far og sønnen Rudi som har blitt stum etter en uhyggelig opplevelse i skogholtet utenfor huset.

«R.M.N.»

Drama

Regi: Cristian Mungiu
Skuespillere: Marin Grigore, Judith State, Macrina Barladeanu
Premieredato: 17. mars
Aldersgrense: 12 år
Orginaltittel: «R.M.N.»

«Mektig og kompleks og ikke for alle»
Se alle anmeldelser

Den lokale gruven er lagt ned, og byens bakeri - eller snarere brødfabrikk - blir områdets viktigste bedrift. Matthias’ ekskjæreste, en ungarskfødt skjønnånd som drikker vin og spiller cello, er en av lederne, og nå gjenopptar de et pragmatisk-lidderlig forhold. Og de havner i sentrum når befolkningen raser over fabrikkens nye arbeidere: tre minimumslønnede menn fra Sri Lanka.

Som i norske, kinoaktuelle «Norwegian Dream», er altså fremmedarbeideres kår en sentral tematikk. At noen reiser til Romania for å søke lykken og sende penger til familien hjemme, er en forstemmende tankeåpner om global fattigdom og norske privilegier.

KREVER KONSENTRASJON: Hva som egentlig driver historien i «R.M.N.» fremover, blir ikke avslørt før slutten. Foto: Another World Entertainment
KREVER KONSENTRASJON: Hva som egentlig driver historien i «R.M.N.» fremover, blir ikke avslørt før slutten. Foto: Another World Entertainment Vis mer

Verden som pasient

På midten av 00-tallet fosset en bølge av rumenske filmer over verdens festivaler og uavhengige distributører. Helt i front for den nye bevegelsen var regissør Cristian Mungiu. Debuten «Vest» ble vist i Cannes i 2002 og fem år seinere vant «4 måneder, 3 uker og 2 dager» Gullpalmen ved samme festival. Stilen er realistisk, med merkbar harme mot urettferdighet og korrupsjon, men samtidig mettet med humor og det man kan kalle «atmosfære».

«R. M. N» har en saktegående og snirklete fremdrift, med parallelle plott som av og til truer med å slå hverandre i hjel. Hovedpersonen er usympatisk, fargene kalde og gustne, verden er råtten – og at det hele foregår i en juleferie gjør ikke stemningen bedre.

Tittelen - en nasjonal forkortelse for hjerneskanningen MR - spiller på hvordan Mungiu undersøker hjemlandet, Europa og verden som en pasient. Men her er ingen kjappe diagnoser, resultatet er heller en diskusjon om hvordan kulturell, sosial og økonomisk ulikhet forplanter seg i adferd, følelser og humør.

Ikke-hollywoodsk

De lange tagningene og den selvsikre turneringen av handlinger og tematikk vitner om en filmskaper med suveren kontroll, med en bevisst, nesten demonstrativ ikke-hollywoodsk tilnærming til problematikken. «R.M.N.» krever konsentrasjon fra seeren, hva som egentlig driver historien blir ikke avslørt før slutten. Men: Innvendinger mot den forvirrende handlingen kan imøtegås med at det er slik tilværelsen er; livet og samfunnet er ikke organisert som i en tradisjonell Hollywood-film.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer