Anmeldelse: Dag Herbjørnsrud, Gå inn i din tid

Til å bli klok av

Dag Herbjørnsrud og Thomas Hylland Eriksen diskuterer vår tid i ny bok.

HOVEDPERSON: Thomas Hylland Eriksen er hovedperson i den nye samtaleboka til Dag Herbjørnsrud. Foto: NTB SCANPIX
HOVEDPERSON: Thomas Hylland Eriksen er hovedperson i den nye samtaleboka til Dag Herbjørnsrud. Foto: NTB SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Mandag ble Dag Herbjørnsruds bok «Gå inn i din tid» lansert på Kulturhuset i Oslo. I en fullsatt sal intervjuet han bokas hovedperson, Thomas Hylland Eriksen. Med tilbakeblikk og skarpe observasjoner fortalte han engasjert om sitt liv som anarkist og intellektuell. Da samtalen ble rundet av, tror jeg alle satt igjen med et inntrykk av at de kunne ha fortsatt i timevis. Om ikke forlagets redaktør hadde minnet om tiden. Inntrykket blir til fulle bekreftet under lesing av boka.

Tankesprang

Den består av fem lange samtaler mellom idéhistoriker Herbjørnsrud og antropolog Hylland Eriksen. Hver samtale skal ha vart omkring halvannen time og fyller 50 sider tekst.

Ingen av de to er skårne for tungebåndet. Tvert imot! Hylland Eriksen omtaler seg selv manisk digresiv, og også Herbjørnsrud snakker på inn- og utpust. Når begge i tillegg er ytterst globalt orientert og har stor sans for sammenliknende studier, blir nødvendigvis temaene mange. Ja, innimellom blir også tankesprangene lange. Men innvandring, globalisering, krigen mot terror og klima, er noen av gjengangerne i boka.

Å lese «Gå inn i din tid» minner rett og slett om å ta del i en kafésamtale av den gode gamle sorten. Slike samtaler vi kunne ha i studentkantina eller på byens utesteder før vi alle ble fanger av sosiale medier. I tur og orden snakker de seg gjennom tiåra fra 1980 til i dag, før de i siste samtale skuer inn i framtida. Når de kommer inn på temaer jeg selv har synspunkter på, får jeg lyst til å gripe inn, komme med en replikk eller et oppfølgingsspørsmål. Andre ganger blir jeg fascinert og grepet av dynamikken i ordskiftet.

Som når Hylland Eriksens betraktninger over smarttelefonen får Herbjørnsrud til å tenke på den franske filosofen René Descartes. Da kan plutselig mobilen forvandles til konglekjertelen, organet som ifølge filosofen forener sjel og legeme. Før alvoret griper inn i samtalen, og Hylland Eriksen må runde av. Han skal til sykehuset for å fortsette behandlingen av kreftsykdommen han fikk for noen år siden.

«Herbjørnsrud: Er det smarttelefonen som er blitt vår tids konglekjertel? Hylland Eriksen: Det var en god metafor. Smarttelefonen som vår tids konglekjertel, ja. Den som forbinder vår skrøpelige kropp med ånden, det virtuelle – som da er Netflix, Facebook, Instagram og så videre. Forresten: Jeg må nok videre nå, det er noen greier på kalenderen her som nekter å forsvinne i cyberspace.»

Kina og klima

Alle samtalene finner sted på plasser knyttet til tiåret som er oppe til diskusjon. Ved siden av samtalen om unge Hylland Eriksens tid i Gateavisa i 1980-åra, er den om 2010-tallet og 22. juli-terroren en av de skarpeste. Da sitter de på en kafé på Youngstorget med utsikt til Regjeringskvartalet. Når de diskuterer det kommende tiåret, befinner de seg på Furuset fordi drabantbyen med sin flerkulturelle befolkning skal være et bilde på framtidas Norge. Det er også der de tar opp vår tids mest presserende politiske spørsmål.

«Jeg tror ikke det neste tiåret, 2020-tallet, kommer til å handle om innvandrere og muslimer, men om Kina og klima», spår Hylland Eriksen med et bokstavrim. Snart utdypes påstanden med henvisninger til egne studier i Australia, filosofen Arne Johan Vetlesen og forfatteren av bestselgeren Silkeveien, Peter Frankopan. For å nevne noen av de mange navnene de er innom.

Om man ikke tåler såkalt namedropping og detaljerte diskusjoner av forskere som Stein Rokkan og begrepet «uenighetsfellesskap», er det mye å hisse seg opp over i boka.

For oss andre er det bare å si: Takk for praten!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer