Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Til å bli syk av

Alle som umælende har stått i skapet og mislikt Robin Williams, har nå sjansen til å komme ut. I «Patch Adams» er han oppskrudd tilbake; klovnenesenes konge, keiseren av den maniske komikk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I rettferdighetens navn må det sies at Williams har sine lyse sider («Good Morning Vietnam»/«Den enestående Will Hunting»). Glimtvis trår han til, selv i denne klissete filmen, men det er langt mellom drammene.

Usedvanlig slitsom

Når Robin konstant snakker i en tone av høystemt medfølelse tilsatt en dæsj undertrykt lidelse - da er hundre og ett ute. Det er enten det, eller røde neser, løstenner, ballonger, apedrakter og bare rumper.

Selvsagt er regissøren først og fremst ansvarlig. Tom Shadyac har overhodet ikke kunnet begrense seg. «Patch Adams» er, det begynner å bli en gjenganger, basert på en sann historie. Den handler om en mann som etter et frivillig opphold på psykiatrisk institusjon begynner å studere medisin.

Hans mål er å hjelpe sine medmennesker. Men der Adams ser hele mennesker med behov for helhetlig pleie, kjærlighet og latter, ser universitetet bare framtidige roboter i hvite frakker.

Umulig å vite hvor langt virkeligheten er strukket. Patch/Robin klovner i alle fall hysterisk rundt uten at krampa noen gang tar ham, og som så ofte ellers i tilfellet Williams er hans figur utelukkende snill.

Sykelig vittig

Andre, de høyt utdannede legene, er innmari slemme. Hele tida. Fytterakker\'n! Dessuten kan ikke Patch snakke uten å servere en halvdårlig vits, for det fins ikke et problem i verden som ikke kan bekjempes med en spøk eller en hoppestokk. Ha!

For øvrig får ingen i denne filmen framsi en replikk uten til akkompagnement av fioliner og fanfarer. En skrekkelig sak. Helt sykt, for å si det sånn.