Anmeldelse av Elin Anna Labba, «Herrene sendte oss hit»

Til å grine av

Historien om tvangsflyttingen av samene er gripende og opprørende.

ELIN ANNA LABBA: Svensk/samisk journalist og redaktør. Hun ble tildelt Augustprisen for beste sakprosabok i fjor. Foto: Pax / Hugo Thambert
ELIN ANNA LABBA: Svensk/samisk journalist og redaktør. Hun ble tildelt Augustprisen for beste sakprosabok i fjor. Foto: Pax / Hugo Thambert Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

«Vår fortelling er skiltet som aldri ble satt opp, kapitlet som aldri fikk plass i historieboka,» skriver den samiske journalisten Elin Anna Labba i boka «Herrene sendte oss hit».

For dette viktige bidraget til å fortelle historien om tvangsflyttingen av samene i mellomkrigstida, ble hun belønnet med den svenske Augustprisen for beste sakprosabok i fjor.

Det er en historie til å grine av. Hvorfor har jeg ikke kjent til denne tragiske tildragelsen i norsk/nordisk historie? Som de aller fleste i min generasjon er jeg godt orientert om amerikanske urfolks skjebne. Vi har hørt og sett sanger og filmer om «The Trail of Tears», tårenes vei, der 100.000 indianere ble tvangsfordrevet vestover fra egne landområder mellom 1830 og 1850.

Her i nord skjedde det 100 år seinere. I mindre omfang, selvsagt, men grunnfortellingen er den samme. Den handler om bofaste innbyggeres systematiske fortrengning av nomadiske urfolk. Et skammens kapittel i vår egen historie.

Taushet

Elin Anna Labba ville opprinnelig skrive historien om sin egen slekt. De hadde boplass og sommerbeite på Kvaløya utenfor Tromsø. Om vinteren flyttet de med reinflokken til Karesuando i Norrbotten på svensk side. I 1923 kom de til Jokkmokkfjellene lenger sør i Sverige, tvangsflyttet. Forfatteren vet lite om hva som siden skjedde. De ville aldri fortelle:

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer