Til å miste litt pust av

God psykothriller med velkjente trekk.

En rik kvinne blir kidnappet på åpen gate en varm dag i New York og blir levende begravd med nok luft til å overleve i 24 timer. Det er jo til å få pustebesvær av.

Og det får vi av Richard Shepards psykologiske thriller, som til tross for et par logiske hull og en del forutsigbarheter byr på tilstrekkelig isnende uhygge og noen gode rolleprestasjoner. Bare den innledende kidnappingsscenen og den påfølgende utpresningsvideoen av et vettskremt offer (Laila Robbins) er nok til å få oss på tå hev.

Hovedvekten legges likevel på den psykiske tvekampen mellom en slu og intelligent kidnapper (Adrien Brody) med utbryterkongen Harry Houdini som forbilde og detektiven Madeline Foster (Maura Tierny). Detektivtypen er kjent fra f.eks. «NYPD Blue». De sier «shit», «damn it» og er tøffe på utsiden, men såre inni. Denne har en hang til sadomasochisme utenfor ekteskapet, en svakhet skurken straks ser og vet å benytte seg av.

De to er gode og intense i hovedrollene, historien er virkningsfullt fortalt. Opprinnelig er «Oxygen» en TV-film. Den er som en god episode av nettopp «NYPD Blue».