Til å spise opp

Den skal ha en herdet sjel, som ikke faller for «Tsatsiki», filmen og gutten ved samme navn.

Han heter egentlig Tobias, med svensk mor som helst vil være rockestjerne og en gresk far han aldri har møtt. Tsatsiki (Samuel Haus) har bare et foto av pappaen han gjerne vil møte, han øver seg på å holde pusten under vann, så han en gang skal kunne dykke etter blekksprut i Hellas. Hans snille, uortodokse mamma (Alexandra Rapaport) kan saktens trenge hjelp av politimannen Gøran (Jacob Ericksson), som får leie et rom i rekkehuset deres. Dermed skjer mange ting.

Denne skandinaviske samproduksjonen med svensk regissør er ikke bare morsom og underholdende. Den rommer i tillegg en historie med flere lag, et hverdagseventyr om barn og barns blikk inn i voksnes ofte uforståelige verden. En underfundig, klok og vittig film med mye på hjertet og absolutt hjertelag.

Åtte år gamle Samuel Haus har verdens lureste smil, og spiller som om han aldri skulle ha gjort annet. Han har fått et godt manus å forholde seg til, klart innrettet, aldri overtydelig. Også så deilig med en barnefilm uten dubbing.

Minken Fosheim, Helge Jordal og Maria Bonnevie stiller i biroller, men det er nå Samuels og mammaens film. Mest Samuels.