KOMMENTARER

Til ære for en terrorist?

Det er ikke bare overdimensjonerte volumer og byrom som er i spill under planleggingen av Regjeringskvartalet i Oslo. Det er også ekkoet av terroren.

REGJERINGSKVARTALET: Skal vi få en toppsikret borg som på en pervers måte feirer terroristens paranoide verdensbilde? Her er et av forslagene. Foto: Statsbygg / BIG / NTB Scanpix
REGJERINGSKVARTALET: Skal vi få en toppsikret borg som på en pervers måte feirer terroristens paranoide verdensbilde? Her er et av forslagene. Foto: Statsbygg / BIG / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Diskusjonene går høyt om de nye regjeringsbygningene lar seg innpasse i Oslos tette vev. De utstilte forslagene viser enorme tårn som hyler om oppmerksomhet innenfor en sikkerhetssone utregnet utfra forrige terrorangrep. Som om det neste vil bli en blåkopi. Hvor ofte skjer det?

Det vesentlige i fortellingen om terroren og Norge har unnsluppet fokus, med noen få unntak. Arkitekt Margrete Friis tok i en kronikk i Klassekampen nylig til orde for at åstedet for terrorhandlingen bør forstås nettopp som et åsted. Hvorfor ikke gjøre noe som snur terroristens intensjon opp ned? La oss heller bygge et fredssenter på Fredensborg, foreslår Friis.

Høyblokken skal bli stående, men som en puslete lavblokk i sin nye sammenheng. Det minst skadde huset, Y-blokken, skal bort. Behring Breiviks handling blir til sannhet når byrommet endres slik - selv om Viksjøs armerte betong altså sto i mot galskapen.

Vi skal i stedet få en toppsikret borg som på en pervers måte feirer terroristens paranoide verdensbilde. Men hvorfor ikke heller en Fredens Borg, nettopp her det allerede heter Fredensborg? Er det ikke nettopp fred verden trenger, mer enn ytterligere rustning?

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer