Til alle norske kjøtthuer fra et kvalifisert kjøtthue

Vi nordmenn spiser alt for mye rødt kjøtt og havet fylles opp med plast og oppdrittsfisk. Hva skjer med oss?

KJØTTNASJONEN NORGE: Den nye rapporten fra Helsedirektoratet viser at vi spiser alt for mye kjøtt. På tide at vi skjønner alvoret og begynner å spise mer karse, løk og purre. Foto: Mette Randem.
KJØTTNASJONEN NORGE: Den nye rapporten fra Helsedirektoratet viser at vi spiser alt for mye kjøtt. På tide at vi skjønner alvoret og begynner å spise mer karse, løk og purre. Foto: Mette Randem.Vis mer
Meninger

Ribbe og pølse-nytt: Den ganske så ferske rapporten fra Helsedirektoratet viser at vi nordmenn spiser mer kjøtt enn godt er. I rapporten kommer det også fram at vi i fjor, sammenliknet med jubelåret til helseminister Høie & co. i 2014, spiste mer ost, kjøtt, korn, grønnsaker og sjokolade og godteri. Men, et lite pluss er at vi fikk i oss mindre fisk, margarin, frukt og bær, melk, sukker og brus med sukker. I 2015 spiste hver nordmann i snitt 76 kg rødt kjøtt, mens vår foreldre i 1959 spiste 38 kilo rødt kjøtt i snitt.

Hva er det oss nordmenn og kjøtt? Klima, tilgang og tradisjoner? Ja, men, er vi i tillegg vedtatte kjøtthuer (nærliggende å trekke fram dette selvsagt), og til dette onde og retoriske spørsmålet er svaret et rungende JA. Vi spiser oss dumme, late, fordomsfulle og egoistiske. Jeg også. Jeg er en kjøttspiser av rang og skammer meg heretter av dette. Nå før jul er det helt krise med altfor mye flesk, ribbe, fett, helvete, pinnekjøtt, bacon og sylte. Dram også (godt da). Vi er vokst opp med dette, og vi kaller det kultur, og vår kultur skal det jo ikke tulles med. Det er alle andre kulturer det er noe feil med. Vi er en gjeng med pattegrisende kjøttmeiser der avisene er fulle av ribbetips og tester av alt som er usunt. Fåreskaller. Marsipantosker.

Tjukke blir mange av oss også. Jeg er nå så rund at jeg likner en brukt TV-ball, men som kjent, snart er det nytt år og da, ja da, er det å trene. Slutte å drikke, slutte med sigaretter, gå på ski, gå lange turer, korte turer og spise karse, frukt, grønnsaker og mye fisk. Fisk? Vi nordmenn, og mange andre selvsagt, forsøker dessverre etter verste evne å ta livet av livet i havet. Havet er dørgende fullt av plast og oppdrettsanleggene, nei de orker vi ikke å snakke om. Historiens dom må vi her vente på.

Nei, det er rart at ikke flere av oss blir vegetarianere, halvveis i hvert fall. Veganer? Nei, det kommer aldri på tale. Vi kan ikke gå rundt som.....................(fyll inn). Seriøst, det blir altfor mye kjøtt. Vi dør av det. Vel, vi dør vel snart av Trump, tenker jeg. Han er kjøttetende. I dag, kanin til middag? Snurre Sprett på en seng av purre, kålrot og gulrøtter.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.