Til angrep på Knausgård-forlag

Karl Ove Knausgårds ekskone mener det er «utrolig svakt» at forlaget ikke har oversikt over hvem som får lese gjennom manus på forhånd.

INTENST MØTE. Karl Ove Knausgård stilte selv opp i Tonje Aurslands radiodokumentar, og møtte dermed eks-kona for første gang på fire år. Han tilbød seg å endre teksten i bok fem for å komme henne i møte. Foto: Jacques Hvistendahl(Dagbladet)
INTENST MØTE. Karl Ove Knausgård stilte selv opp i Tonje Aurslands radiodokumentar, og møtte dermed eks-kona for første gang på fire år. Han tilbød seg å endre teksten i bok fem for å komme henne i møte. Foto: Jacques Hvistendahl(Dagbladet)Vis mer

||| Tonje Aursland tok i helga et kraftig oppgjør med Karl Ove Knausgård da hun for første gang fortalte hvordan det har vært å bli ufrivillig romanfigur i eksmannens «Min Kamp»-bøker.

I samme radiodokumentar går hun også i rette med eks-mannens forlag, Oktober. I forkant av publiseringen av bok nummer to ble hun oppfordret at Knausgård om ikke å lese boka, fordi den kunne virke sårende. Dessuten var hun bare nevnt et par ganger.

Det viste seg å være en grov underdrivelse, og Aursland ble oppmerksom på innholdet i boka gjennom mediene. I bind to skriver blant annet Knausgård skriver om hvordan han ble forelsket i sin nåværende kone - lenge før han og Aursland gikk fra hverandre. Dette visste ikke Aursland noen om før boka lå i bokhandlene.

- Provoserende
- Ekstra provoserende var det at Berdal (Geir Berdahl, red anm), forlagssjefen, gikk ut i intervjuer etter bok nummer to og sa at alle involverte hadde lest gjennom manus og at alt var i orden. Det stemmer jo ikke. Jeg hadde ikke lest boka, jeg hadde fått beskjed om ikke å lese boka, sier Aursland i dokumentaren og fortsetter:

- Det minste et forlag bør gjøre når de har et sånt kontroversielt prosjekt på gang, er å ha kontroll med hvem som får manus til gjennomlesning. Så da skrev jeg en mail til forlagssjefen i affekt.

Etter noen dager fikk hun en telefon fra Berdal, forteller hun.

- Han sier at denne eposten har gått inn på ham. Men så kommer det også fram i løpet av samtalen at forlaget har ikke kontroll med hvem som får manus. Det er det Karl Ove sjøl som bestemmer - dette klareres ikke fra forlagets side. Det synes jeg er utrolig svakt, sier Aursland.

Knausgård har kontrollen
Geir Berdahl i Oktober forlag bekrefter overfor Dagbladet at det er Knausgård som har kontrollen med hvem som leser gjennom manus på forhånd.

- Vi har kontakt med ham om hvem det skal sendes ut til, og har kommet med innspill til hvem folk som vi mener bør lese gjennom tekster. Men det er han som har den overveiende oversikten. Vi vet jo ikke engang alltid hvem det er, sier Berdal.

Advokat Per Danielsen er ekspert på injuriesaker, og er advokat for Shah Mohammed Rais, bokhandleren i Kabul, som vant fram med sitt krav om økonomisk oppreisning i første rettsrunde mot Åsne Seierstad. Saken er anket.

Grunnlag for søksmål
- «Utrolig svakt» er et altfor svakt uttrykk. Dette er klanderverdig og erstatningsbetinget. Forlagets enkle jobb er å nettopp sørge for at boka klargjøres og er i orden. Her er de ute på en sjanseseilas uten sidestykke, sier Danielsen og presiserer:

- Det var derfor Cappelen Damm ble dømt i bokhandlersaken, fordi heller ikke de sjekket om det var grunnlag for å publisere. De stolte bare på forfatteren.

Han mener Oktober utviser dårlig forlagsskikk, og at det grunnlag for søksmål dersom Tonje Aursland ønsker det.

- Hun har ikke samtykket i at dette skal bli publisert. Hadde hun gjort det, hadde det vært noe annet, sier han og legger til:

- Det virker som om dette er blitt en ny trend, som det bør bli slutt på. Åsne Seierstad ble dømt, nå ligger Knausgård i faresonen.