KOMMENTARER

Til angrep på politiske motstandere på fredsdagen

Skaper ny debatt om veterandagen.

FORSVARER: Erna Solberg avviser kritikken mot Jøran Kallmyr (FrP) fra den russiske ambassaden. Hun mener russerne og andre kritikere har misforstått statsrådens tale..
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
FORSVARER: Erna Solberg avviser kritikken mot Jøran Kallmyr (FrP) fra den russiske ambassaden. Hun mener russerne og andre kritikere har misforstått statsrådens tale.. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Justisminister Jøran Kallmyr (Frp) brukte frigjøringsdagen 8. mai til å angripe sosialismen igjen. Det er vante toner fra Frp, sist fra partileder Siv Jensen i festtalen på landsmøtet, men på en dag som markerer nordmenns motstand mot nazistene og frigjøring fra okkupantene, fremsto det nokså umusikalsk og historieløst.

Det er en dag som tilhører alle innbyggere i Norge, uavhengig av politisk ståsted, og som ikke egner seg for angrep på politiske motstandere.

Mange var i sin tid kritisk til å legge veterandagen til frigjøringsdagen 8. mai. De mente det var feil å blande feiringen av fredsdagen med en dag som hyller norsk innsats i angrepskriger, blant annet gjennom tildeling av medaljer.

Inntil endringen i 2011 hadde 8. mai først og fremst et sivilt preg, selv om Forsvaret markerte på sin måte. Årets tale fra Jøran Kallmyr til militære på Jørstadmoen har fyrt opp debatten igjen. Det er særlig hans uttalelser om «frihet mot sosialisme» som har vakt oppsikt. Kallmyr har til og med mottatt overraskende skarp kritikk fra den russiske ambassaden som mente uttalelsene krenket sovjetiske soldater som kjempet mot fascismen og bidro til å fri Norge og Europa fra nazistene. Ambassaden minnet om at de to nabolandene til høsten skal markere 75 årsdagen for frigjøringen av Øst-Finnmark.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer