Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Til barnas beste

Mens regjeringen utreder enda en utredning, vil flere og flere barn forsvinne.

BARNS VERN: «Arbeidsminister Anniken Huitfeldt har uttalt at forskjellsbehandlingen av asylbarn over og under 15 år, skyldes regjeringens manglende prioriteringer til barnevern på statsbudsjettet. Dette strider med barnekonvensjonens artikkel to, som gjelder barns vern mot diskriminering», skriver kronikkforfatteren. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
BARNS VERN: «Arbeidsminister Anniken Huitfeldt har uttalt at forskjellsbehandlingen av asylbarn over og under 15 år, skyldes regjeringens manglende prioriteringer til barnevern på statsbudsjettet. Dette strider med barnekonvensjonens artikkel to, som gjelder barns vern mot diskriminering», skriver kronikkforfatteren. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer

I debatten om asylbarna kritiseres Frp for å være noen uhyrer som skal straffe uskyldige barn ved å sperre dem inne. Klassisk retorikk fra Ap, et vettskremt parti, som føler seg truet av sin egen mangel på handlekraft. Det er ikke til å stikke under en stol at Ap ikke har løftet en finger for å hindre forsvinningen av nærmere 237 barn. Barn som regjeringen og staten har omsorgsansvar for.

Ap hevder at Frp bryter konvensjoner ved å foreslå lukkede asylmottak. Deres tolkninger virker overflatiske, lite gjennomtenkte og overhodet ikke basert på fakta. Slik Ap uttaler seg skulle man nesten tro at Frp's plan er å sende alle asylbarn til Ullersmo fengsel. Dette er absurd, og selvsagt ikke tilfellet. Ap bør begynne å sjekke fakta, før de trekker feilaktige konklusjoner.

Når det gjelder fakta, finnes det nok av grunnlag til å hevde at den sittende regjeringen bryter barnekonvensjonen på flere punkter. Dette har direktøren i Bufetat riktignok allerede påpekt. Etter barnekonvensjonen artikkel én er mennesker under 18 år å anse som barn, med mindre myndighetsalderen er lavere etter nasjonal lov. Som alle vet er myndighetsalderen i Norge 18 år. Likevel har regjeringen bestemt at asylbarn mellom 15 og 18 år ikke skal behandles som barn. Det er ikke tilfeldig at samtlige 64 asylbarn som forsvant i fjor var i denne aldersgruppen.

Under dagens regjering har ikke asylbarn over 15 år krav på plass i omsorgsbolig underlagt barnevernet. Omsorgsboliger som likner veldig på den typen lukkede mottak Frp ser for seg for alle barn. De over 15 år plasseres nå på asylmottak. I asylmottakene har ikke barna tilgang på omsorgspersoner, psykologer og annet viktig personell som finnes i omsorgsboligene. Vi vet at dagens situasjon, med stadige tilfeller av kriminalitet og vold, gir disse barna et uverdig og uforsvarlig oppvekstmiljø.

Dette bryter med barnekonvensjonens artikkel tre om hensynet til barnets beste, og artikkel 27 om barnas rett til en levestandard som er tilstrekkelig for deres utvikling.

Nåværende arbeidsminister Anniken Huitfeldt har uttalt at denne usaklige forskjellsbehandlingen av asylbarn over og under 15 år, skyldes regjeringens manglende prioriteringer til barnevern på statsbudsjettet. Dette strider med barnekonvensjonen artikkel to som gjelder barns vern mot diskriminering. Regjeringen sier at de rett og slett ikke har råd til å ta vare på asylbarna på en skikkelig måte. Dette er et erkeeksempel på Ap's dobbeltmoral: På den ene siden kritiserer de Frp for «å bryte konvensjoner», mens de selv prioriterer økonomi foran menneskerettigheter. Ap velger å la økonomi gå foran prinsippet om barnas beste. Resultatet er at ti prosent av enslige asylbarn som kom til Norge i fjor, er sporløst forsvunnet.

Ansatte ved regionkontoret for barnevern i Oslo er sikre på at mange forsvinner inn i prostitusjon, tvangsarbeid og kriminalitet. Her bryter regjeringen barnekonvensjonen artikkel tre om statens ansvar for å sikre barn beskyttelse og omsorg. I tillegg brytes artikkel 19 om at staten skal treffe egnede tiltak for å beskytte barnet mot blant annet vold, misbruk og forsømmelse, 32 om vern mot menneskehandel, 33 om vern mot narkotika, 34 om vern mot seksuelt misbruk og 35 om vern mot bortføring.

Regjeringen gjør ingenting for å verne disse barna ved å forlate de på store asylmottak som de ikke har oversikt over. FrP tar disse pliktene på alvor.

Frp foreslår derfor at alle enslige, mindreårige asylsøkere skal ligge under barnevernets ansvar, og alle skal bo i omsorgshjem i egne lukkede asylmottak. Barn under 18 år har ingenting å gjøre på asylmottak med flere hundre fremmede voksne, uten tilsyn og uten omsorg, hvor vi vet at kriminaliteten er høy og det er lett å forsvinne.

Barn som er fratatt sitt familiemiljø har særlig krav på beskyttelse. Derfor foreslår Frp å organisere omsorgsboligene i lukkede mottak, slik land som England organiserer sine kostskoler.

På engelske kostskoler har de ansatte ansvar for å holde barna under tilsyn hele døgnet, fordi barna er skilt fra sine foreldre, og er under skolens ansvar. Barna ved disse skolene kan generelt ikke forlate skolens område uten tillatelse. Dette følger av engelsk, nasjonal minstestandard for internatskoler, en regulering som aldri har blitt kritisert for å bryte med prinsippet om barnets beste. De samme reglene må kunne innføres for asylbarn i Norge. For det er dette vi snakker om - lukkede, trygge områder, med omsorgspersoner, undervisning, utearealer, hvor barna er omringet av andre barn i samme situasjon.

Frp vil gi asylbarna frihet til å være barn, en frihet de har krav på etter barnekonvensjonen artikkel 31. Denne friheten innebærer visshet om at ikke hvem som helst kan ta seg inn på deres område, og true med bortføring og kriminalitet. Ap tror de gir frihet ved å la barn vandre gatelangs alene i en ny og ukjent by. Frp kaller dette grov omsorgssvikt.

FrP er det eneste partiet som ser at å holde barn innenfor sikre områder, hvor ikke hvem som helst kan komme inn, er den eneste måten å sørge for at barna er trygge. Mens alle andre partier vurderer seg i hjel, er FrP det eneste partiet som viser handlekraft og faktisk foreslår egnede tiltak, som vil fungere.

La oss være ærlige, mens regjeringen utreder enda en utredning, vil bare flere og flere barn forsvinne.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling