Til Bergen! Til Bergen!

Esperanza Spalding er en av stjernene når Nattjazz runder 40 på helt nye scener i sentrum av Bergen.

KOMMER: Esperanza Spalding rykker inn på utescenen Kaien fredag denne uka med sitt Radio Music Society. Blant andre forventede Nattjazz-høydepunkter er Kurt Elling, Jon Balke med Bergen Big Band, Cassandra Wilson, Tord Gustavsen, The Bad Plus og Arve Henriksen. FOTO: NTB scanpix/ROBERT SORBO
KOMMER: Esperanza Spalding rykker inn på utescenen Kaien fredag denne uka med sitt Radio Music Society. Blant andre forventede Nattjazz-høydepunkter er Kurt Elling, Jon Balke med Bergen Big Band, Cassandra Wilson, Tord Gustavsen, The Bad Plus og Arve Henriksen. FOTO: NTB scanpix/ROBERT SORBOVis mer

FESTIVAL: Når Nattjazz åpner sin festival nummer 40 i Bergen i dag, føles det litt som om selve Holmenkollrennet et år plutselig skulle avvikles i Slottsbakken med Karl Johan og Spikersuppa som slette:

Merkelig og litt skummelt, men også litt spennende.

FOR etter 19 år på USF Verftet, flytter Nord-Europas lengste jazzfestival — 11 dager/netter - i år fra Nordnes til Vågsbunnen. Det betyr mye jazz og mye annen musikk også, bare et steinkast eller tre fra landemerkene Fisketorget, Bryggen, Fløibanen og Torgallmenningen. Nattjazz inntar Bergen sentrum midt i Festspillene, og det kommer til å høres.

ÅRSAKEN er såre udramatisk. USF Verftet bygges om og rustes opp, og allerede neste år vil Nattjazz etter planen på ny kunne ønske velkommen til festival der, i lokaler som gir bedre kår for både musikere og publikum.

Men i år er det altså Vågsbunnen alt dreier seg om, og det med noe så dristig (vi snakker tross alt om Bergen!) som utescenen Kaien med paraplyforbud og publikumskapasitet på 1500 som midtpunkt.

Goran Bregovic åpner ballet der i kveld med sitt Balkan-heftige Wedding & Funeral Orchestra, etter at britiske JuJu har sørget for vestafrikansk rytmefest i timene før. Det skal ikke mye klarsynthet til for å spå at maikvelden kan bli heit, hva nå enn Yr og Storm måtte mene om den saken.

skal langt fra alt skje under åpen himmel under denne jubileums-Nattjazzen. Korskirken (publikumskapasitet 450), Banken (Banco Rotto-bygget, 350) og Trykkeriet (Skostredet 16, 80) blir arenaer for mange kjente og noen ukjente artister fram til 2. juni, og ett av spenningsmomentene er om publikum vil strømme til i samme antall som tidligere, om lag 18 000. Programmet er iallfall sterkt og årets forhåndssalg lover godt.

I TILLEGG til musikken vil både konsertpublikum og andre kunne glede seg over jubilantens gave til byen: En rekke originale treportaler, designet og bygget av arkitekter og kunstnere fra 17 land.

Portalprosjektet er et samarbeid mellom Nattjazz og Kunsthøgskolen i Bergens «Bergen International Wood Festival», og hvem vet, kanskje blir det portalen inn til jazzens mangfoldige verden for folk som aldri ville ha funnet på å ta turen ut på Nordnes for å oppleve Nattjazz på USF Verftet.

DAGBLADET RETTER: I dagens papirutgave av Dagbladet er Goran Bregovic feilaktig utnevnt til vinner av årets Nordisk Råds musikkpris. Vinneren heter Goran Kajfes. Vi beklager feilen.

ÅPNER:  Serbiske Goran Bregovic er med på å dra i gang Nattjazz i kveld. FOTO: NTB scanpic/ TIZIANA FABI
ÅPNER: Serbiske Goran Bregovic er med på å dra i gang Nattjazz i kveld. FOTO: NTB scanpic/ TIZIANA FABI Vis mer