TRAVEL: Anne Sofie von Otter hadde håpet på en lang sommerferie, men som vanlig blir det en lang rekke konserter, festivaler og operaengasjementer i stedet. —Jeg trenger litt ferie, men samtidig er det så morsomt å reise rundt og synge at jeg ikke helt klarer å bestemme meg for hva jeg skal velge, sier hun. Søndag synger hun i Oslo med Brad Mehldau som akkompagnatør. Foto LILLEGÅRD/HENNING Dagbladet
TRAVEL: Anne Sofie von Otter hadde håpet på en lang sommerferie, men som vanlig blir det en lang rekke konserter, festivaler og operaengasjementer i stedet. —Jeg trenger litt ferie, men samtidig er det så morsomt å reise rundt og synge at jeg ikke helt klarer å bestemme meg for hva jeg skal velge, sier hun. Søndag synger hun i Oslo med Brad Mehldau som akkompagnatør. Foto LILLEGÅRD/HENNING DagbladetVis mer

Til Bjørvika med Brad

Svenskene store mezzosopran Anne Sofie von Otter er underveis til Oslo og en konsert som blir ulik alt annet hun har gjort.

||| - God morgen i Stockholm, Anne Sofie von Otter. Søndag kveld, når eurovisjongrepet om Oslo løsner, skal du for første gang synge i den nye Bjørvika-operaen, og det med jazzstjernen Brad Mehldau ved flygelet?

- Just det. Det skal bli jätteroligt å få se dette fantastiske huset som alle snakker så lyrisk om. Seinest i går kveld var jeg på en middag der opptil flere personer begynte: «Haaaar du sett det nye operahuset i Oslo?» Så det skal bli spennende.

- Det synes vi óg. Hva skal du og Brad Mehldau framføre?

- Vi følger mer eller mindre det samme opplegget som da vi førstegangsoppførte Brads «Love Songs» i Carnegie Hall i februar i fjor. Først en avdeling med klassiske romanser - Brahms, Fauré, Sibelius, Richard Strauss - før pause, deretter Mehldaus musikk og noen andre engelske og amerikanske sanger etter pausen. Kanskje vi gjør litt Beatles, noen Michel Legrand-sanger og et par standardlåter fra det amerikanske 40-tallet.

- I Carnegie Hall hadde du med deg din faste pianist, Bengt Forsberg, i den klassiske avdelingen?

- Ja, og nå skal Brad for første spille hele programmet. Det blir kjempespennende, ikke minst for ham, tror jeg. Så vidt jeg vet har han aldri opptrådt med klassisk repertoar foran et publikum. Men han er en fantastisk pianist, så han kommer til å fikse det.

- Er det turnéstart med dette opplegget i Oslo?

- Ja, faktisk. Vi skal til London over helga, deretter Paris og videre. Siden blir det plateinnspilling, uten romansene, men med sju av Brads sanger pluss noen annet. Når plata kommer ut, skal vi gjøre flere konserter i Europa og USA, det blir vel en 12 - 15 i alt.

- Du har nettopp byttet plateselskap, gått fra selveste Deutsche Grammophon til franske Naïve?

BRA KOMP: Brad Mehldau. Foto: Bjørn-Owe Holmberg
BRA KOMP: Brad Mehldau. Foto: Bjørn-Owe Holmberg Vis mer

- Deutsche Grammophon har forandret seg enormt de siste 10 åra. Fra å være et avslappet, trygt selskap som støttet mange av de litt smalere, men desto mer spennende prosjektene mine med stor entusiasme, er de blitt et selskap som er nødt til å satse på sånt som selger mye. Før ønsket de seg en stor katalog, nå vil de helst ha noen litt glamourøse operaarier og sånt.

- Så da sa du takk for laget?

- Ja, det var ikke morsomt å diskutere prosjekter med dem lenger. Alt de var opptatt av, var hvor mye de ville tape på prosjektene mine. Naïve er mye mer sånn som Deutsche Grammophon var før i tida, spontane og entusiastiske og mindre opptatt av pengene. De synes det er en prestisjegevinst å få meg om bord, og stoler på at jeg kommer til å levere spennende plater.

- Nå blir det først plate med Brad, deretter en annen med Mark Minkowski, en favorittdirigent for deg?

- Ja. Han gikk til Naïve for flere år siden, fra Deutsche Grammophon. Mark var en medvirkende årsak til at jeg gikk over nå. Vi skal lage et Berlioz-album neste år.

- Ser du bortenfor disse to prosjektene?

- Jada, som vanlig har jeg dusinvis av ideer og prosjekter, men nå får vi får vente og se hvordan de to første tar i vei.

- Det blåser harde vinder i platebransjen nå, er du god på ny teknologi og en flittig nedlaster av musikk?

- Nei. Jeg har skaffet meg en mp3-spiller, men har ikke lastet ned noe, det får sønnene mine ta seg av. Jeg var seint ute med å skaffe meg mobiltelefon og datamaskin også, og synes fortsatt det er hyggelig å gå ut og kjøpe ei plate, kikke på tekstheftet og ha noe mer enn en dataskjerm foran meg. Men jeg har lært meg å bruke e-post og å skanne, det er jeg mektig stolt over.