Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

DEBATT

Rasisme

Til deg som bruker n-ordet

Hvorfor er det helt naturlig for deg å si det ordet? Tenk litt på det. Det finnes ingen respekt i ordet neger.

RASISME: Hver gang jeg hører n-ordet, vekker det minner fra en vond barndomstid, skriver Ingrid Beya Ciakudia. Foto: Privat
RASISME: Hver gang jeg hører n-ordet, vekker det minner fra en vond barndomstid, skriver Ingrid Beya Ciakudia. Foto: Privat Vis mer
Meninger

EKSTERNT BIDRAG: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.

Det slutter aldri å sjokkere meg – hvor komfortable mange nordmenn er med å bruke n-ordet. Ja, jeg tar for gitt at du som leser skjønner hvilket ord jeg mener.

Det knyter seg i magen mens jeg forbereder meg på å skrive det ordet jeg virkelig forakter. Ordet er neger. Jeg kommer dessverre til å måtte bruke ordet flere ganger i denne teksten. Det betyr ikke at jeg er en av de som bruker det til vanlig.

Det er alltid noen som argumenterer med at «negere kaller seg jo neger selv» eller «jeg har en venn som sier det er greit å bli kalt neger.»

Bare for å gjøre det helt klinkende klart: jeg er ikke en av «dem» og kommer aldri til å være det. Ja, det er kanskje mange svarte som har et helt annet forhold til dette ordet enn det jeg og mange andre har. Men flere av oss sitter med en stor frykt for å høre et ord som forbindes med så mye vondt.

Et ord som minner om grufulle hendelser, mobbing og ønsker om å bli usynlig.

Svarte som synes det er helt greit å bruke dette ordet, og som for eksempel gjør det selv i sanger, blir ofte brukt som eksempel når en som er lys i huden argumenterer for at ordet ikke er negativt ladet.

Personlig synes jeg at svarte som bruker n-ordet ødelegger kampen mot et grusomt ord - et ord som blir brukt til å undertrykke svarte. Men jeg skal ikke sitte her og bestemme hva folk skal identifisere seg som. Uansett bør det ikke være et normalt eller akseptert ord.

Hvorfor ønsker du som hvit nordmann så sterkt å si ordet? Finner du ikke andre ord for å beskrive et menneske?

At du selv ikke er rasist, eller ikke har opplevd det bli sagt i negative ordelag, betyr likevel ikke at du har rett til å avgjøre hvorvidt det er greit eller ikke. Det er mye vond historie knyttet til n-ordet, og du bør ikke ha lyst til å bruke det.

Jeg har hørt flere si at «i Norge har vi ikke en negativ historie rundt ordet neger». Dette stemmer ikke. Jeg kunne skrevet milelangt for å bevise det motsatte. «Neger» er, og vil alltid være, et rasistisk ord.

For knappe 100 år siden ble afrikanere vist fram som en sensasjon på utstillinger i Oslo. Det beskrives utførlig i boka «Afrikanere i Norge gjennom 400 år» av Yacoub Cissé. På denne tida ble svarte sett på som eksotiske og usiviliserte, og n-ordet ble brukt bevisst for å undertrykke og umenneskeliggjøre. Det i seg selv bør være grunn nok til å ikke bruke ordet i dag.

Likevel er det fortsatt mennesker som sier at det er helt naturlig for dem å si n-ordet. Hvis du er en av dem som synes det er helt naturlig – har du noen gang tenkt på hvorfor? Hvorfor er det helt naturlig for deg å si det ordet? Tenk litt på det.

Tenk også på hvem du omgås. Har du svarte eller brune venner? Har du snakket med «negere» om hva de tenker om det ordet? I hvilke situasjoner sier du det ordet, og er det alltid positivt? Hvorfor er det ikke helt naturlig for deg å bare si ord som svart, brun og mørk?

Ja, vi har kommet videre fra 1900-tallet, og du som gjerne vil bruke dette ordet tenker kanskje at du aldri mener noe vondt med å kalle noen for neger. Du ser kanskje heller ikke på det som et negativt ladet ord. At du synes det er helt greit å bruke det, betyr ikke at andre mener det samme.

Dette er rett og slett ikke opp til deg å bestemme. Det er faktisk veldig mange som synes det er rart og ubehagelig å bli beskrevet som «en neger». Når jeg møter nye mennesker sitter jeg alltid med en frykt over at noen skal si ordet i en helt vanlig samtale, «ja, hu neger’n vet du?».

Nei, det er ikke fordi jeg tilhører det såkalte krenkekoret. Det er fordi jeg har opplevd mye vondt knyttet til dette ordet.

Hver gang jeg hører det, vekker det minner fra en vond barndomstid. En tid der jeg ble mobbet daglig på skolen fordi jeg var en stygg og ekkel neger som ligna på, ja du kan vel tenke deg hva. En tid der familien min og jeg gikk forbi tilfeldige mennesker som bare følte for å rope «Pell dere hjem, negere!».

Det skjedde ikke bare i barndommen, men også nå i voksen alder. Jeg har også opplevd at venner har spurt om de kan kalle meg negresse i stedet for neger, «fordi du er jente, og det høres jo litt finere ut».

I en slik situasjon har det nok ikke vært vondt ment, men å høre det ordet er alltid vondt, uansett situasjon.

Svarte og brune i Norge er ikke nye landsmenn. Svarte har over 400 år med historie i Norge. Derfor bør man tenke litt over hva man sier til mennesker som fortjener like mye respekt som hvite nordmenn. For i ordet neger finnes det ingen respekt. Neste gang du ønsker å bruke dette ordet, tenk litt på hvorfor du vil det. Spesielt siden det er så mye vondt knyttet til det.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!