Til deg som hater fotball

Her er den komplette guiden.

(Dagbladet.no): Det er tid for EM i fotball, et forståelig høydepunkt for skaren av fotballinteresserte, selv om Norge ikke fikk være med denne gangen.

Men EM i fotball er også en forståelig nedtur for de av dere som driter i 22 mann, dommere og en ball. Men fotball i alle kanaler trenger ikke å bli et problem. Tv-en bør uansett brukes oftere til dvd-titting og dataspill.

Her kan du selv finne dine favorittfilmer på tv.

Eller kom deg ut på byen, spis en god middag, se en film og hør en konsert. Men hva, hvem og hvor?

FREDAG gir deg guidene som svinger utenom fotballbanen, stort sett:

Uteliv

Sommer er liksom festivaltid og utepils, men det skjer en del annet også selv om arrangementstettheten avtar noe. I det Hellas og Portugal sparker i gang fotball-EM, så kan du begynne å varme opp til gamle rockehelter: Stage Dolls på Rockefeller eller TNT på Wrightegaarden i Langesund.

Førstnevnte er plateaktuelle med «Get a Life» mens TNT hentet hjem pene anmeldelser for sitt siste forsøk «My Religion». Litt uheldig tittel, vil vel noen si, men uansett så er TNT anno 2004 «potent og sultent - ikke halvgamle og desperate, men trygge på at de kan sitt fag og utnytter heavy rock-resepten for hva den er verd», ifølge Dagbladet Anders Grønnebergs femmer-anmeldelse.

DISSE SKJER: Fra øverst: TNT, Bronco Busters, «Dawn of the Dead», Hermione, Harry Potter, Ron, Jennifer Garner i «13 snart 30», «Far Cry», «Splinter Cell» og «Dark Chronicle». Foto: ODDMUND LUNDE, FILMWEB OG SCANPIX
DISSE SKJER: Fra øverst: TNT, Bronco Busters, «Dawn of the Dead», Hermione, Harry Potter, Ron, Jennifer Garner i «13 snart 30», «Far Cry», «Splinter Cell» og «Dark Chronicle». Foto: ODDMUND LUNDE, FILMWEB OG SCANPIX Vis mer

I Stavanger er oljebyens rockedøtre Bronco Busters en tur hjemme for å servere er dose tunge åpningsriff, søt versmelodi med tilbakeholdenhet à la Pixies og full spik i refrenget. Os-jentene i Furia stiller også på hjemmebane når Garage får besøk lørdag kveld.

I Trondheim blir det «En time uten sex» som ifølge Adressa.no består av lav-erotiske schlägere med Hallbjørn Rønning, Jan Erik Berntsen og Ivar Gafseth. I Tromsø er det urmakerlandsmøte og gratis verdivurdering av ur. Helt sant. Er du på sørlandet og er filminteressert? Da drar du til Grimstad, der det er kortfilm-festival frem til og med tirsdag.

Og videre fremover er det masse å glede seg til. David Bowie spiller på Koengen, Bergen og Norwegian Wood-festivalen i Oslo henholdsvis 17. og 18. juni. Mandag spiller Paul McCartney på Valle Hovin i Oslo. Og hele landet bør kjenne sin besøkelsestid når Alice Cooper, Turboneger, Brides of Destruction og Silver gjester Oslo Spektrum neste fredag. Kris Kristoffersen gjester Bergens Grieghallen lørdag 19. Hellbillies spiller i Trondheim 26.juni og så vider.

Klubb-Norge tar heller ikke ferie, og platesnurrerne setter i gang den ene festen etter den andre.

 • Lurer du på mer om det og alt annet som skjer i Utelivs-Norge, sjekk ut Dagbladet.no/fredags Utelivsguide.

  Kino


  I dag åpner en utmerkede tredjefilmen i den nesten usannsynlig populærer serien om Harry Potter. I «Harry Potter og fangen fra Azkaban» er det unge trolldomstalentet mer moden og filmen tar en litt mørkere retning enn forgjengerne. Og det til det bedre:

  «Sommerferien er like om hjørnet, men et nytt skoleår på Galtvort høyere skole for hekseri og trolldom anbefales likevel», mente Dagbladets Eirik Alver og kastet terning fem.

  Også videre er det en rekke premiere som muligens får deg til å glemme sola og trekke innendørs. Hva med «Agent Cody Banks 2:Oppdrag London», eller Cohen-brødrenes «The Ladykillers» med Tom Hanks i hovedrollen. George A. Romeros «Dawn of the Dead» er en klassiker og om to uker har nyinnspillingen premiere her i Norge. Samme fredag kan du også se Jennifer Garner gå fra 13 til 30 i, ja, nettopp «13 snart 30».

  Frister Kino? Sjekk ut disse linkene:

 • Dagbladet.no/fredags kinoguide
 • Kjøp billett og sjekk kinoprogrammet på Dagbladet.no/fredags kinoprogram

  DVD


  Film er best på kino, men det fungerer som pokker hjemme i stua også. Denne uka kunne du for eksempel se Clint Eastwoods anmelder-favoritt «Mystic River» og historien om en amerikansk hest «Seabiscuit».

  Og det er mange andre kanontitle som er sluppet på disk den siste tida. Vi nevner på strak hånd «What\'s New Pussycat?», «Ringenes Herre: Atter en konge», «Buffy The Vampire Slayer: Season 7», «Scarface», «Master and Commander: The Far Side of the World», «Futurama 4», «Motorsagmassakren» og «Schindlers liste».

  Mange av dvd-ene som slippes holder også meget høy kvalitet i tillegg selve filmen. Når Donald fylte 70 slapp Disney «The Chronological Donald

  «36 kortfilmer, fra «The Wise Little Hen» (1934), til «Chef Donald» (1941), viser andas rasende utvikling fra endimensjonal bifigur til en av filmverdenens største stjerner. Filmkritiker og -historiker Leonard Maltin bidrar med politisk korrekte innledninger til de filmene som kan oppfattes som rasistiske eller på annen måte kan virke støtende overfor dagens publikum. Et møte med Clarence Nash, mannen som ga Donald stemme, diverse stills m.m. er også med», skrev en begeistret Eirik Alver og kastet terning seks.

 • Før du kjøper eller leier. Sjekk ut Dagbladet.no/fredags DVD-guide

  Dataspill


  Ta en sofa, en tv, gjerne bredbånd, en konsoll og et spill og er nødt til å ha det gøy. Ta for eksempel «Splinter Cell: Pandora Tomorrow» på Xbox og som snart kommer på pc. Et fantastisk lekkert spill der du sniker deg rundt uten at noen oppdager deg.

  «Her er det finpresisjon og nær overdrevent følsom styring som må til- samt en lang rekke duppeditter du neppe finner på CeBit-messa.Det er i det hele tatt enestående, og ennå er ikke flerspillerdelen på Xbox Live nevnt. Den er nemlig toppen av kransekaka, rosinen i pølsa, eller smøret på flesket om du vil (og da snakker jeg om fett som noe fett ). På nett, mot andre, åpner spillet seg opp fra en helt ny side. Du kan enten spille som spion (i tredjeperson) eller vakt (i førsteperson), hver med sine fordeler og ulemper overraskende godt balansert mot hverandre», skrev Dagbladets Snorre Bryne om terningkast seks-spillet.

  Andre favoritter er «Prince of Persia» (en overlegen følelse av eventyrlyst), «Dark Chronicle» (masse variasjon), tennispillet «Top Spin» (Lommetennis er ikke lenger den eneste tennisen du kan gjør i stua) og «Far Cry» (kanskje en av de råeste førstepersonsskyterne vi har spilt. Noensinne).

 • Spill er dyrt. Sjekk ut Dagbladet.no/fredags spill-guide.

  Barespill.no


  Som sagt, spill er dyrt. Men er du på nett, så finnes det faktisk en rekke spill der ute som er gratis, bortsett fra det du betaler for linja selvfølgelig.

  Den beste måten å finne fram til dem er via Dagbladet.nos Barespill.no. Her finner du hundrevis gratis nettspill der du kan skyte, kjøre, sykle, slåss, kaste pingviner, spille klassikere, piske, være en mektig dame, fange popcorn, bli blodig, forbinde raketter med fyrstikker, fikse rør, kaste yoyo, kaste snøball og styre klinkekuler gjennom ledninger, for å nevne noe.

 • Prøv selv på Barespill.no.
<B>FURIA</B> spiller i Bergen lørdag kveld.