«HELT NORMAL»: Du er god nok slik du er, med alt hva det innebærer. Prøv å aksepter deg selv, skriver artikkelforfatteren. Illustrasjonsfoto: Justin Paget / Corbis / NTB Scanpix
«HELT NORMAL»: Du er god nok slik du er, med alt hva det innebærer. Prøv å aksepter deg selv, skriver artikkelforfatteren. Illustrasjonsfoto: Justin Paget / Corbis / NTB ScanpixVis mer

Til deg som strever

Kjære deg, du skal vite at du er helt normal. Vi er tusenvis som har det slik.

Meninger

Du som er så lei av å se deg selv i speilet at du bare vil gå å legge deg igjen - fordi du ikke føler deg god nok. Du som er så lei av å se alle andres tilsynelatende perfekte liv på sosiale medier, stjernene på tv og kjendisene i blader og aviser.

Kanskje du også er trøtt av å sende meldekort og leve på trygd. Du som aldri slipper inn i det smale arbeidslivet. Du som har terapitime mens andre går på universitet eller en spennende jobb. Du som leser bloggen til Sophie Elise og Fotballfrue, selv om det gjør deg dårlig og du vet du ikke burde. Du som er totalforvirret over hva som egentlig betyr noe. Du som lurer på om livet bare handler om karakterer, BMI, skjønnhetsoperasjoner, antall følgere på sosiale medier og førstesideoppslag i aviser, livredd for å ikke leve opp til normene. Du som har en psykisk lidelse som ingen kan se. Du som ikke tør å be om hjelp fordi du skammer deg over at du tenker og handler slik du gjør.

Kjære deg, du skal vite at du er helt normal. Vi er tusenvis som har det slik. Det synes bare ikke så godt. Og vi vet, akkurat som deg, hvor vanskelig det er å bare slutte - slutte å lese den bloggen, ikke bry seg om karakterer, ikke sammenlikne seg med andre, men bare heve seg over det. Bare ta seg sammen! Og vi vet, akkurat som deg, hvor slitsomt det er å høre for 20. gang: «Kan du ikke bare ta et kurs i mindfulness, da?».

Du er god nok slik du er, med alt hva det innebærer. Prøv å aksepter deg selv. Og er du klar over at mange bøker, filmer og teaterforestillinger handler om det vanskelige livet? Forfatter Helle Helle skildrer på mesterlig vis hverdagens trivialiteter og vanlige folk. Folk som går seg vill, og som så ofte er usikre på noe hele tiden. Den norske filmen «Som du ser meg» viser et ærlig og upolert bilde av hva som skjer med oss når fasaden slår sprekker. Filmen handler om hverdagskonflikter, selvbedrag og vår streben etter selvrealisering. I «Kven er redd» på Det Norske Teatret skildres kommunikasjonssvikt og krangler i en familie. Alle er like usikre på seg selv og hverandre. Familiemiddagen rakner i beskyldninger og blir alt annet enn hyggelig.

Jeg kan ikke tvinge deg til å verken godta deg selv, snakke med familie og venner eller oppsøke hjelp om du trenger det, for jeg vet hvor vanskelig det også er. Men forståelse og å høre fra en annen at du ikke er alene, kan kanskje hjelpe deg litt. Livet handler ikke først og fremst om prestasjoner. Livet er flere nyanser, det er opp og ned, grått og lyst. Og kjære deg, jeg skal ikke lyve og si at det blir bedre, snart. Men ting endrer seg. Det må vi innrømme. Det endrer seg. Og bare det er da verdt noe ... Kjære deg, følg med, og hold ut!

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen! Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukas viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag.