Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Til den stille majoriteten

Denne artikkelen er ikke til deg som roper høyest, eller deg som skjeller ut folk på bussen, men til deg som sitter på den samme bussen, synes det er litt ubehagelig, men ikke sier noe. Vi trenger deg.

SOMMERLEIR: Hver år arrangerer Agenda X, Antirasistisk Senters ungdomsavdeling, sommerleir for alderen 13- 26 år i Hove leir utenfor Arendal. Foto: Agenda X
SOMMERLEIR: Hver år arrangerer Agenda X, Antirasistisk Senters ungdomsavdeling, sommerleir for alderen 13- 26 år i Hove leir utenfor Arendal. Foto: Agenda X Vis mer
Meninger

Nå har det gått for langt. Det er blitt mer rasisme og tonen er blitt tøffere. Det er ikke bare stygge blikk og subtil diskriminering lenger. Det er brann på asylmottak, utskjelling av folk, knivstikking, hatprat på nett og enda mer utskjelling. Folk flest er ikke rasister, men er folk flest antirasister av den grunn? Stillhet kan være en støtte til å la uretten fortsette.

Folk er reddere. Helt vanlige nordmenn med muslimsk bakgrunn og nordmenn med mørkere hudfarge enn Erna Solberg er reddere for sin sikkerhet. Det er verken veldig sivilisert eller en norsk verdi å rope skjellsord etter folk, krenke og ta fra dem deres verdighet.

Det flerkulturelle samfunnet fungerer allerede bra på mange områder, men den voksende rasismen står i veien for det som fungerer. Kvaliteten på et samfunn kan måles ved å se på hvordan det behandler minoriteter. Vi ber egentlig ikke om så mye, vi vil bare at mennesker skal bli behandlet som mennesker, uansett. Vi inviterer til antirasistisk dugnad. Det finnes allerede mange som sier fra, mange som driver denne dugnaden, men hvis enda flere blir med lykkes vi.

La oss være tydelige, vi kaller rasisme for rasisme. Vi har ikke tid til å prøve å pakke inn problemet, feie det under teppet eller late som det ikke finnes. Rasisme er ikke bare noe historisk eller noe som skjer andre steder. Det skjer her og nå. Folk flest er altså ikke rasister, men vi inviterer folk flest til å være antirasister. Være en av dem som sier fra. Stillhet viser nemlig også et standpunkt.

Rasistiske ideer og holdninger har ligget bak mange av de verste overgrepene mot mennesker i moderne historie. Men rasisme finner ikke bare sted i form av folkemord eller drap på enkeltindivider. Rasisme kan også være et hverdagsfenomen. Rasisme tar fra folk verdigheten og legger grunnlaget for mer hat, fremmedgjøring og frykt. Når hatet vokser, legges også grunnlaget for at færre vil reagere neste gang brutaliteter skjer mot minoriteter. Det er lettere å fordømme slikt i historien, men vi må gjøre det her også. Nå, i Norge.

Vi trodde rasisme skulle forsvinne av seg selv. Da vi var yngre tenkte vi at hverdagsrasismen som vi opplevde som et resultat av kunnskapsløshet og fremmedfrykt sakte, men sikkert ville forsvinne. Vi tok feil. Rasisme er ikke noe som bare forsvinner med tiden, det er noe vi kan motvirke med antirasistisk arbeid. Det er derfor vi jobber med flerkulturell ungdom i dag. Det er også mye av grunnen til at vi blir nødt til å skrive denne artikkelen. Vi jobber daglig for å skape en bedre framtid for ungdommene, vise dem de ressursene de besitter og gi dem selvtillit. Men rasisme står i veien.

Vi vil også invitere norsk presse med på dugnaden. De valgene dere tar, og den framstillingen dere har av folk med annen etnisk bakgrunn enn norsk, påvirker livene våre. Det samme gjelder politikere. Hvor er de store debattene om krig, klimaendringer og fattigdom og hva det gjør med verden? Mens alle er opptatt av å peke på flyktninger, muslimer eller andre minoriteter som problem, skjer urettferdighetene i skyggen av det. Vi inviterer dere som har makt til å sette dagsorden, til ikke å være nyttige idioter for rasister.

Å koble muslimer til terrorisme og vold er en økende tendens i den offentlige debatten. Muslimer i Norge utpekes hele tiden som et problem. Negative stereotypier og fordommer fyrer opp under diskriminering. Mange muslimer føler seg konstant påpasset og mistenkeliggjort. Så vel høyreekstreme muslimer som høyreekstreme ikke-muslimer tjener på dette. De som taper på det, er helt vanlige mennesker med et ønske om å leve et godt liv sammen med dem de er glad i.

Rasisme handler om oss alle. Det handler om hva slags samfunn vi skal leve i. Derfor inviterer vi til antirasistisk dugnad.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media