Til det storslåtte

Stor, større, størst i parodisk dannelsesroman.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BOK: «Et sted, over regnbuen, er det plass til oss alle», lover Bjørnstad i «Damen i dalen». Det er avslutningen på trilogien om den uhyre begavede klassiske pianisten Aksel Vinding, hvorav de to første bindene het «Til musikken» (2004), og «Elven» (2007)

Selvmord og død

Året er 1971. Men det er ikke mye EU-kamp og verdensbegivenheter i denne boka som er en slags dannelsesroman, lagt i munnen på en aldrende og mimrende Vinding. Den bråmodne 19-åringen Aksel er på vei til verdensberømmelse etter en storslått debutkonsert. Han har allerede rukket å bli enkemann etter at hans 15 år eldre hustru, den vakre og begavede legen Marianne Skoog, hengte seg gravid med deres ufødte barn. Trolig av sorg over at hennes vakre og begavede musikerdatter Anja døde, også hun en av Aksels erobringer. Boka åpner idet han blir fisket opp av elva etter et selvmordsforsøk. Tilfeldigvis av den begavede musikeren Gabriel Holst.

Tar helt av

Bjørnstad er proff. Han kan snekre sammen en fortelling. Parallelt med kjærlighetshistorien vandrer Vinding gjennom musikkhistorien. Han modnes kunstnerisk fra den store Brahms, via den enda større Rachmaninov til den aller største Mozart. Men det er ikke mye modenhet å spore hos forfatteren Bjørnstad.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer