HJELP: «Scary Woman Afraid of something in the Dark», skriver Shutterstock om dette illustrasjonsbildet. Litt som voksenlivet, altså. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix
HJELP: «Scary Woman Afraid of something in the Dark», skriver Shutterstock om dette illustrasjonsbildet. Litt som voksenlivet, altså. Foto: Shutterstock / NTB ScanpixVis mer

Til din kjære konfirmant. Voksenlivet venter. Løp!

Vi må snakke om skyggesiden.

Meninger

Kalenderen viser endelig mai, og i disse lyse og grønne dager gnir et nytt kull med unge håpefulle seg i hendene over feite konvolutter på gavebordet. Fargede portretter av Flagstad, Birkeland, Undset og Munch titter håpefullt opp på kviser, regulering og forvirrede adamsepler. Norges avdøde, formidable kvinner og menn må derimot vente. Først skal det tales, og det skal aller helst gjøres generisk ifølge den bekmørke kilden konfirmasjonstaler.no.

Konfirmanten kan naturligvis ikke sendes avgårde inn i de voksnes rekker uten å få med seg et kreativt visdomsord eller to på ferden, og nå skal vi bevege oss vekk fra konfirmasjonsdagens solside, altså den store tilgangen på kake og likvide midler, til den tilhørende skyggen. Vi må snakke om skyggesiden.

I den fryser taleforpliktede foreldre, søsken, besteforeldre, tanter og onkler. De gnir seg ikke i hendene. Tvert imot. I ukene før den store dagen, sittende foran nettbrett, telefoner, notatblokker, datamaskiner og en og annen skrivemaskin, har de revet seg i håret, kloret på issene og ikke minst googlet. Det siste bør bekymre.

For dette er noen noen av de livsfarlige frasene som garantert er stotret fram i retning 15 år gamle, uskrevne menneskeblad de siste ukene:

«Hvis vi aldri opplevde at noen var slemme med oss, ville vi ikke forstå andre mennesker ordentlig». Utdrag fra «Vondt kan vendes til godt». Pris 289,-.

«Jeg vil rett og slett ønske deg mye motgang. For det er i motbakkene det går oppover. Jeg håper også at du vil få mange skuffelser i livet. For det er gjennom skuffelser du finner nye muligheter». «I motbakkene går det oppover». Pris 289,-.

Er det rart generasjon prestasjon skjelver i buksene og gir etter for presset? La meg presentere et uthevet Earl Wilson-sitat fra denne mørke irrgangen av konfirmasjoninspirasjonssinternett: «Mot er kunsten å være vettskremt uten at noen andre enn du selv vet om det.»

Til din kjære konfirmant. Voksenlivet venter. Løp!