Til døden skiller ...

Påkostet ekteskapsdrama med mye stil og lite innhold.

FILM: «Mr. and Mrs. Smith» er nærmest håndsydd som denne sommerens actionthriller. Med samtidig lansering verden rundt, et budsjett på over 100 millioner dollar og Angelina Jolie mot Brad Pitt på rollelista, må det jo slå til. Eller?

Utstudert

Alt er så utstudert sexy i denne filmen at man risikerer å bli helt avtent. Musikken, interiørene, klærne, koreografien, våpnene, for ikke å snakke om menneskene -   alt er en omdreining stiligere enn perfekt. Komikken derimot, som angivelig skulle drive dette plottet utover det urtradisjonelle, er fraværende med et par unntak. Danny DeVitos «War of the Roses» fra 1989, var bygd over en tilsvarende idé, bare morsommere.

Herr og fru Smith, spilt av Brad Pitt og Angelina Jolie, har vært gift i fem-seks år og er modne for familieterapi innledningsvis i filmen.

Kjedelig

De to er nok hentet inn for å bære et tynt manus, og ettersom begge stadig kåres til mest sexy ditt og datt, forventer vi at det skal gnistre elektrisk mellom dem. Det gjør det ikke; de kjeder ikke bare hverandre, men også publikum i en altfor lang sekvens som frustrert forstadsektepar hvis største atspredelse er å kappkjøre ut av dobbeltgarasjen.

I stedet for å kjede hverandre til døde, skal de to snart bruke mer effektive metoder for å komme hverandre til livs. Og her er det actionsekvensen begynner: De to er uforvarende på samme jobb; de vet ikke om hverandre, men begge jobber som leiemordere for rivaliserende selskaper. Så snubler de i hverandres bein, bommer på målskiva og på hverandre: «I missed you!» lyder filmens eneste vittige replikk.

Huslig action

 EKTEPARET SMITH:  Bevæpnet familielykke med Brad Pitt og Angelina Jolie.
EKTEPARET SMITH: Bevæpnet familielykke med Brad Pitt og Angelina Jolie. Vis mer

Neste oppdrag er å eliminere hverandre. De er rustet til tennene. Hans redskapsskur har et underjordisk arsenal av håndgranater, bakke-til-luft-raketter, kikkertsikter og seddelbunker. Hennes kjøkken har hemmelige skuffer av kokkekniver, filetkniver, kjøttøkser og alt hva en drapsgourmet måtte begjære.

Regissør Doug Liman beviste sine actiontalenter i «The Bourne Identity» (2002), og han sparer ikke på halsbrekkende biljakter og pyroteknisk ekstravagansa her heller. Men det blir noe litt huslig over det hele, når en av konfrontasjonene skjer i parets kjøkken der tomater og appelsinjuice utsettes for maskingeværild. De voldsomste kampscenene skjer til alt overmål i et møbelvarehus.

Så mye for hjemmekosen. Men det var åpenbart ikke husfred dette ekteskapet trengte.