KOMMENTARER

Ny statsråd med First House-bakgrunn

Til dødsriket og tilbake

Når du først velger å gå til kommunikasjonsbransjen, burde du tre ut av politikken for godt. Men KrFs nye statsråd er en av flere som har solgt kontaktnettet sitt i en periode, for så å bli statsråd.

I HARDT VÆR: Ida Lindtveit Røse (KrF) jobbet i kommunikasjonsbyrået First House samtidig som hun stilte til valg. Nå er hun statsråd, og det settes med rette kritisk søkelys på lobbyvirksomheten hennes. Foto: Ned Alley / NTB scanpix
I HARDT VÆR: Ida Lindtveit Røse (KrF) jobbet i kommunikasjonsbyrået First House samtidig som hun stilte til valg. Nå er hun statsråd, og det settes med rette kritisk søkelys på lobbyvirksomheten hennes. Foto: Ned Alley / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

Hvordan oppstår en ny normal? Eller, for å ta et tenkt, spesifikt eksempel, hvordan skjedde det at norske politikere syntes det var helt greit å pendelsvinge mellom PR-bransjen og politikken, slik vikarierende barne- og familieminister Ida Lindtveit Røse har gjort?

Det kan skje fordi det går i etapper, og fordi det skjer bredt. Kommunikasjonsbyrået First House, som Røse har jobbet for, ble grunnlagt av blant andre tidligere Ap-statsråd Bjarne Håkon Hanssen i 2009. Da ble det ropt opp om at det ikke tok seg ut at tidligere folkevalgte og statsråder solgte kontaktlista sin til høystbydende. Så kom Frp-toppene Sylvi Listhaug og Tor Mikkel Wara, som ble hentet til regjeringen fra nettopp First House. Begge bedyret at bindingene fra tiden i kommunikasjonsbyrået ikke ville prege dem når de skulle være med og styre landet, men kundelistene viste seg likevel vanskelige å få tak i.

Da det viste seg at Listhaug, før hun ble statsråd, hadde lobbyert på vegne av sine First House-kunder mot sitt eget partis politikk, fikk det ingen konsekvenser av betydning. Siden den gang har folkevalgte fra mange partier møtt hverandre i dørene: Erna Solbergs betrodde statssekretær Sigbjørn Aanes forsvant til First House, Hadia Tajiks rådgiver Jorid Nordmelan kom derfra. Røse tok det enda et skritt videre: Hun jobbet i First House samtidig som hun satt i kommunestyret i Oppegård og stilte til valg for Kristelig Folkeparti i Viken, og sa bare at hun skulle si opp når hun ble valgt.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer