til Haugesund

Eric Cantona møter Kjell Magne Bondevik på bortebane i Haugesund førstkommende søndag. Valgkamp? Champions League? Neida,bare filmfestival.

Og det er strengt tatt Cantona, legendarisk fotballspiller på Manchester Uniteds stjernelag, som har mest der å gjøre. Han har nemlig blitt filmstjerne og representerer den franske filmen «Sommer ved Loire» på festivalen.

Hvorfor Bondevik ikke sender sin kulturminister - som andre statsministrer har gjort - men kommer selv, vites ikke. Det skal ikke skyldes utsikten til å få spille ball med Cantona.

Kapteiner

- Men det er mulig vi får Cantona og Bondevik til å være kaptein på hvert sitt fotballag, sier festivalsjef Gunnar Johan Løvvik.

- Det skal være en fotballkamp med barn fra flere kulturer i Haugesund søndag, og vi skal i alle fall sørge for at de to møtes der. Men Cantona har jo lagt opp, så det ikke sikkert han er så interessert i å spille.

Bondeviks interesse skal det ikke være noe i veien med, og festivalsjefen er far til fotballproffen Kjetil Løvvik - så har de tre sikkert mye å snakke om.

Film-VIP-er

Kronprins Haakon kommer til byen seinere samme kveld, for seint til å spille fotball, men tidsnok til å se festivalens åpningsfilm, Nils Gaups «Misery Harbour».

Og siden det jo dreier seg om film, forteller Løvvik med nesten like stor stolthet om resten av VIP-lista også:

  • Den franske regissøren Bertrand Tavernier er festivalens æresgjest. Aktuell med filmen «Det begynner i dag», berømt for blant andre den Oscar-nominerte «Rent bord» og jazzperlen «Round Midnight».
  • Italienske Franco Zeffirelli, Oscar-nominert, han også, kommer med sin delvis selvbiografiske film «Te med Mussolini».
  • Danske Søren Kragh-Jacobsen presenterer sin kritikerroste «Mifunes siste sang», tredje film i den danske Dogme-serien.
Eric Cantona