Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Til helseminister Bent Høie

Statiner mot kolesterol er milliardindustri - men er forskningen forfalsket?

KAN MANIPULERES: Industriavhengig forskning er en stor utfordring, da det gjentatte ganger er vist at forskning med bindinger til legemiddelindustrien ofte er kosmetisk manipulert. FOTO: SCANPIX
KAN MANIPULERES: Industriavhengig forskning er en stor utfordring, da det gjentatte ganger er vist at forskning med bindinger til legemiddelindustrien ofte er kosmetisk manipulert. FOTO: SCANPIX Vis mer
Meninger

Industriavhengig forskning er en stor utfordring, da det gjentatte ganger er vist at forskning med bindinger til legemiddelindustrien ofte er kosmetisk manipulert. Samtidig representerer den industriavhengige forskningen kanskje 80 prosent av all forskning på virkningen av legemidler.

For leger som meg selv (allmenpraktiker), er det svært bekymringsfullt at denne problemstillingen ikke har blitt løst. Det er som et dopingproblem alle vet om, men ingen orker å ta opp kampen med, da utfordringen synes uoverkommelig.

Nå er det tatt et engelsk inititativ om at det må komme en evaluering av kunskapsgrunnlaget for bruk av statiner, på regjeringsnivå. Det er stor frustrasjon over at rådata for forskning på statiner aldri har vært gjort tilgjengelige. Det burde vært en selvfølge i all forskning, at en slik transparens er en forutsetning for at man i det hele tatt snakker om forskining.

Legemiddelindustrien står for en ganske systematisk sammenblanding av forsking og markedsføring, der den vitenskapelige statistikken man legger til grunn ofte er kosmetisk manipulert.

Hva kan norske myndigheter bidra med, for at det oppstår et tydelig skille mellom industriavhengig forskning og industri uavhengig forskning?Hva kan norske myndigheter gjøre for at finansieringen av uavhengig forsking styrkes?

Kan kravene til transparens i den industriavhengige forskningen økes før legemidler blir godkjent i Norge?

Kan all medikamentutprøving overflyttes til uavhengige forskningssentre der industrien ikke lenger kontrollerer rådata i forskningen?

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media