STRENG: Småbarnsmora Heidi Dypwik-Rafto svarer på gravide Hilde Østbys frustrasjon. Foto: Privat
STRENG: Småbarnsmora Heidi Dypwik-Rafto svarer på gravide Hilde Østbys frustrasjon. Foto: PrivatVis mer

Til Hilde Østby

Jeg har ikke mye trøst å gi deg.

Debattinnlegg

Jeg har med interesse lest ditt innlegg i Dagbladet 9. mai. Du skriver at privatlivet forsvinner når magen vokser, og at folk som allerede har barn selv plager deg med påstander om at du kommer til å bli sliten når barnet er født. Veldig sliten.

Vel. Husker du hvor irriterende bedrevitende foreldrene dine var da du var liten? Det var fordi de faktisk visste bedre. Det kommer du snart til å oppdage selv.

Jeg har ikke mye trøst å gi deg. Husk på at småbarnsforeldre har ofret så mye. De har ofret det beste som finnes i livet: god nattesøvn. De har ofret hobbyer, venner, konserter og kinobesøk. Det sosiale livet er redusert til å trykke "liker" på andres facebookposter; på gode dager kanskje poste et innlegg selv. Smakfulle middager med inspirasjon fra Thailand, India og Mecixo er erstattet av kjøttboller og kokte poteter; romantiske ferier til nye og spennende steder byttet ut med charterturer og all inclusive. Der det før fantes stillhet og ro er det nå uavbrutt støy. Gullpalmevinnere taper plassen for Sauen Shaun. De har oftet alenetid. Kjærestetid. Sexlivet sitt.

Den eneste gleden de, unnskyld: vi, har igjen, er å ta denne bedrevitende tonen overfor de som ennå ikke har fått barn. De som går rundt med disse voksende magene og sine store, naive smil. Det er ikke sikkert det blir så ille som vi spår, men vis respekt ved å nikke til våre erfaringer likevel.

Jeg har bare en trøst å gi: du kommer til å bli sånn selv.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen! Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukas viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag.