Til hjertet av klovnen

Mimemesteren Nola Rae er i Norge og etterutdanner norske skuespillere. Hun skal lære Øystein Røger å bli klovn.

Uten et ord fortryller hun deg.

Nola Rae, en av verdens fremste mimekunstnere og elev av den største, Marcel Marceau, er i Oslo.

Hun skal lære skuespilleren Øystein Røger å bli klovnen August i den tsjekkiske forfatteren Pavel Kohouts stykke «Cirkus» fra 1968. Men samtlige skuespillere i Torshov-gruppen skal undervises av henne: Kjersti Elvik, Kåre Conradi, Ågot Senstad og Lasse Lindtner, som gjester i rollen som den gamle klovnen Bumbul, en rolle Arnardo himself spilte da Berthold Halle satteopp stykket på Oslo Nye i 1970.

Skuespillerne får en fem dagers etterutdannelse som er gull verdt.

24. januar kan vi gjennom Torshovteatrets premiere i Yngve Sundvors regi, se hva de har lært.

En morgenstund i sirkusmanesjen, foreløpig uten sagmugg, lover bra. - Men det er verre enn jeg trodde, sier Røger ydmykt. Jeg må lære alt på nytt, og det handler om balanse og tydelighet. Jeg må fjerne alle unødvendige bevegelser. Jeg må først og fremst åpne til det indre og finne livet der. Jeg kunne ikke få en bedre lærer enn Nola Rae. Dessverre har jeg aldri opplevd henne levende på scenen før, bare på video. Når hun utfolder seg, ser jeg hvor stor hun er. Til tross for at hun er liten og sped.

Univers av følelser

På gata ville man knapt lagt merke til henne. På scenen er hun et univers av følelser og uttrykk. Uten et ord har hun beseiret publikum i snart 30 år.

I dag har hun også nesten mistet stemmen, hun er knapt hørbar. Men det gjør ingenting. Gjennom en mangfoldig kroppsbeherskelse og mimikk kan hun uttrykke enhver menneskelig følelse.

Selv opplevde jeg henne for første gang i 1977. En snauklipt, fargeløs skikkelse sto midt på gulvet i klovnebukser. Øyeblikket etter sitret hun av liv, en opplevelse som hele Norge fikk ta del i gjennom fjernsynet.

Kanskje fjernsynet igjen kunne trå til når hun i januar og februar skal opptre med sine uforliknelige forestillinger i Drammen, på Nøtterøy og i Fredrikstad?

Norge, og her har hun vært mange ganger, er bare ett av 30- 40 land hun har besøkt siden hun var ferdigutdannet i 1976. Bare i fjor opplevde 13 land henne og partneren Matthew Ridout.

Født i Australia, utdannet i hjemlandet og i England som danser. En tilfeldighet gjorde at hun ble mimekunstner. Marcel Marceau kom til Malmö, hvor hun jobbet. Så var det gjort.

Barnlighet

- Den viktigste lærdommen du fikk av Marceau?

- Å tro på integriteten i min kunst.

- Liker du selv å undervise?

- Når det er talentfulle mennesker, ja. Øystein Røger er det, og han har et talent for å være klovn. En klovns viktigste uttrykk er ansiktet og hendene. Klovnen eier en barnlighet, og jeg mener ikke barnslighet, han har barnets uskyld og naivitet.

- Vil verdens eldste sceniske kunstart, mime, overleve i vår støyende tid?

- Vi mimer jo alle, kanskje uten at vi vet det. Men om det overlever i akkurat den form det har i dag, vet jeg ikke. Mimen er som dansen: foranderlig!

KLOVNEN: Det var Øystein Røger i Torshov-gruppen som fant stykket om klovnen August. Nå skal han selv inn i klovens poesi.
TALENT: - Jeg liker å undervise talentfulle mennesker. Øystein Røger har talent for å være klovn, han har den barnligheten som er viktig, sier mimemesteren Nola Rae.