Til høyre for Høyre

Den nye regjeringen Solberg hilses ofte som «historisk». Men er den det?

FRP'S FORLØPER: Det er ikke første gang Høyre regjerer med en samarbeidspartner til høyre for seg. Mellom 1908 og 1940 var partiet alliert med Venstre-avleggeren Frisinnede. Tidens Tegn-redaktør Rolf Thommessen (foran i midten) representerte partiet på Stortinget. (Foto: Ukjent, 1926. / Eier: Nasjonalbiblioteket, bldsa_FMRA0067.)
FRP'S FORLØPER: Det er ikke første gang Høyre regjerer med en samarbeidspartner til høyre for seg. Mellom 1908 og 1940 var partiet alliert med Venstre-avleggeren Frisinnede. Tidens Tegn-redaktør Rolf Thommessen (foran i midten) representerte partiet på Stortinget. (Foto: Ukjent, 1926. / Eier: Nasjonalbiblioteket, bldsa_FMRA0067.) Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

SØNDAGSKOMMENTAREN: Det er ikke sant at Høyre i dag for første gang regjerer med en partner til høyre for seg. Den situasjon Erna Solberg befinner seg i, er slett ikke ny eller uprøvd for hennes parti. En regjeringspartner til høyre for seg selv har nemlig Høyre hatt før. Vi gjør best i å ha dette for øyet, når vi nå skal følge den nye H-FrP-regjeringen på dens første, vaklende vei gjennom det politiske landskap. Dette har skjedd før!

Frisinnede het partiet, og «Frisinnet» var Høyres faste koalisjonspartner i tidsrommet 1908—1940. I nesten tretti år satt Frisinnede som en klamp om foten på det konservative parti, alltid i valgfellesskap eller forbund, ivrig etter å skåre billige poenger ved raske utspill, bestandig et uromoment for de sindige og ansvarlige i partiet Høyre.

Frisinnede var riktig nok en avsplitting fra Venstre etter 1905, og for så vidt står det et stykke fra dagens FrP. Det var den gang Johan Sverdrups store koalisjon gikk i oppløsning. «De konsoliderte» forsatte Venstres hovedkurs, under navn som Gunnar Knudsen og Johan Ludvig Mowinckel, og med Trine Skei Grande som siste utløper. De Frisinnede spaltet seg av til høyre, og ble Høyrepartiets faste følge i alle år fram til Annen verdenskrig.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer