«Til jord er du kommet, og der skal du bli»

Fant vinnerordene i religionsprøven.

MÅNEDENS POET: Mari Brugrand Hauge skrev det beste diktet på Skolekammeret i mars, mener juryen. Foto: PRIVAT
MÅNEDENS POET: Mari Brugrand Hauge skrev det beste diktet på Skolekammeret i mars, mener juryen. Foto: PRIVATVis mer

(Dagbladet.no): Ord er så fantastisk fascinerende, og de har en egen måte å fange oppmerksomheten min på, sier Mari Brugrand Hauge (18) fra Lærdal.

Hun lyktes selv i å fange oppmerksomheten til Skolekammeret-juryen denne måneden.

Fersk på kammeret
Mari er månedens poet på Skolekammeret til Dagbladet.no, med diktet «Evighet». Slett ikke verst for en som nærmest er for nybegynner å regne i forumet.

- Flere ganger har jeg vært inne på Skolekammeret og lest andre sine dikt, men dette var kun andre måneden jeg sendte inn dikt selv, forteller hun.

Skriving har hun derimot drevet med lenge. Hun kan bli inspirert av alt mulig og når som helst, forteller hun. Derfor har hun lagt seg til en vane med å notere ned stikkord på mobilen, mens hun er ute og går.

- Om jeg derimot er på utkikk etter inspirasjonen, tar jeg med meg iPoden min og går meg en tur ute. Gjerne i fjellet. Jeg har noen faste steder jeg går til, og kan sette meg ned med en skriveblokk. De stundene kan bli magiske for meg, forteller hun.

Inspirert av prøve
Vinnerdiktet hentet hun derimot inspirasjon til fra en skoleprøve.

- En venn av meg fortalte om en religionsprøve de hadde hatt, der det ene spørsmålet var «Hva sier presten ved graven?». Da hadde en i klassen svart «til jord er du kommet, og der skal du bli». De ordene festet seg i minnet mitt, og jeg måtte bare gjøre noe med dem!

Hun skrev førsteutkastet ferdig nokså fort, men tok seg god tid til å redigere det etterpå. Flere ord og tegn ble byttet ut, og linjer skiftet plass.

- Det tok litt tid å skrive, men jeg liker det. Jeg merker liksom ikke så godt at tiden går når jeg får drive med det jeg liker, forteller hun.

Mari gjorde også bruk av noen ideer hun har snappet opp norsktimene, der de har lest flere modernistiske dikt i det siste. Hun går siste året på musikklinja ved Firda Vidaregåande Skule i Sandane.

Juryens begrunnelse

Et dikt som holder igjen
Fangsten på Skolekammeret denne måneden, ble god. Men ett av de fem skiller seg ut. Juryen falt for «Evighet» fordi det holder igjen, rasjonerer, unnlater å forklare, antyder: Dikteren forteller ikke direkte verken hva som har skjedd («hennes oppgave er gjennomført») eller hvem «du» i andre strofe er. («Du som ligger der»). Siste strofe er også, ved først gangs gjennomlesing, rimelig gåtefull: «Til jord har du kommet, / og der skal du bli.» Til tross for dette rare og uforklarlige, tåler månedens dikt drøssevis av gjennomlesinger uten at det blir statisk, kjedelig og påtrengende. Månedens dikt vokser og forandrer seg jo flere ganger det leses. Tolkes diktet i retning av tid og tilblivelse, faller tingene på plass. Referansen til skapelsesberetningen i siste strofe understreker dette, men med en rå og snedig vri.

Vi takker og bukker, Tikktakk!

For juryen: Kristian Rishøi
I juryen satt også Niels Schia og Marie L. Kleve