<strong>FELLESSKAP:</strong> Cathrine Sandnes tar over både Manifest Forlag og Manifest Analyse. Om hun blir noen politisk brannslukker, gjenstår å se.
Foto: Nina Hansen / Dagbladet
FELLESSKAP: Cathrine Sandnes tar over både Manifest Forlag og Manifest Analyse. Om hun blir noen politisk brannslukker, gjenstår å se. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

Til kamp for fellesskapet

Cathrine Sandnes er ny Manifest-sjef. Hun vil lage en «skikkelig fet» velferdsstat.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

- Fellesskapet i Norge er blitt helt uthult. Det har blitt mye mer akseptert at det skal være så store forskjeller på folk, sier Cathrine Sandnes.

Fredag kveld ble det klart at hun tar over roret i Manifest Forlag og Analyse, venstresidas tankesmie.

- Er det egentlig så farlig med litt mindre fellesskap, da? Vi har jo så mye av det.

- Fellesskapet er viktig for at du og jeg kan leve frie liv. Fra vugge til grav så er det ikke lengre like sikkert at samfunnet er der for oss i fremtiden, svarer Sandnes.

Naboens luksus
Med føttene godt plantet til venstre for Arbeiderpartiet skal Sandnes og Manifest altså gjøre Norge litt rødere. At nordmenn i dag ser ut til å tolerere naboens luksushytte og splitter nye sportsbil bedre enn for førti år siden, er en av grunnene til at Sandnes tar jobben.

- Jeg blir motivert av at folk nå aksepterer så store, og stadig større, forskjeller på seg selv og på naboen. At mange tenker at slik er det bare, og slik det skal være, var en av grunnene til at jeg ville dette.

I den nye jobben blir hun for første gang eldstemann rundt lunsjbordet, omringet av kreative rødstrømper på den riktige sida av tredvetallet. Kanskje er det derfor Sandnes er spesielt opptatt av hva slags alderdom som venter oss alle.

Spår alderdomselendighet
- I dag holder vi på å lage et samfunn med to grupper; vi som har råd til å kjøpe en alderdom, og de som ikke har det. Det er ikke min forståelse av rettferdighet, sier Sandnes og legger til:

- Vi har jo alle muligheter i Norge i dag til å bygge en skikkelig fet velferdsstat for alle. Så hvorfor gjør vi ikke bare det?

Sandnes er opprømt. Entusiasmen må sies å være av en type som smitter lett. Skikkelig fet velferd definerer hun blant annet ved en verdig alderdom.

- De historiene vi hører fra eldreomsorgen i Norge i dag er ikke til å tro. Folk blir lagt i senga med bleie klokka ni. Dette har skjedd så sakte, men sikkert at vi til slutt aksepterer det. Er det et Norge vi kan leve med?

- Så er det for seint, da?

- Nei, nei, ingenting er for seint. Men ingenting skjer av seg selv. Alt kan jo fikses, men da må folk ville det. Det må være viktig for meg at du også har et fritt liv og en verdig alderdom.

- Du vil at folk skal slutte å tenke så mye på seg selv, og mer på fellesskapet. Da er du forberedt på mye kjeft i årene som kommer?

- Nei, faktisk ikke, for jeg tror det i grunnen er veldig mange som er enig med meg i at like muligheter er bra. Dessuten; det å tenke på fellesskapet er jo også å tenke på seg selv.

Jaktsesong
Sandnes, som har 13 NM-titler i karate, forbereder seg på å måtte sparke hyppig mot høyre i sin nye jobb. Men aller helst vil hun la andre sparke for seg.

- Jeg vil gjerne slippe andre stemmer på Manifest til, og ikke være like markant i debattene som mine forgjengere har vært, sier hun, før hun sparker litt allikevel:

- Den nye regjeringa driver jakt på folk. Jakt på snyltere, hypokondere og kunstnere. De driver heller jakt enn å forsøke å få med seg å mange som mulig i prosjektene sine.

Og der var den politiske jaktsesongen i gang på Manifest også.

<strong>VIKTIG JOBB:</strong> Cathrine Sandnes sier vi ikke skal glemme betydningen av et sterkt fellesskap. 
Foto: Nina Hansen / Dagbladet
VIKTIG JOBB: Cathrine Sandnes sier vi ikke skal glemme betydningen av et sterkt fellesskap. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer