Til kamp for Kyoto!

Kull-, olje- og bilindustrien betalte det meste av valgkampen til president George W. Bush. Nå betales de tilbake.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

President George W. Bush vil trekke tilbake signaturen fra Kyoto-protokollen. Han har også bestemt at CO{-2} ikke er en forurensende gass. USA har hittil vært Norges viktigste allierte i klimaforhandlingene. Tiden er overmoden for iverksetting uten USA, og at Norge får nye venner i klimasaken.

Siste klimastunt i en lang rekke fra Bush-administrasjonen, er at kloke hoder i Washington har funnet ut hvordan undertegnelsen av klimaprotokollen fra 1997 kan trekkes tilbake. Det kan visstnok utenriksminister Powell gjøre, ved å sende brev til FN. Hva er så Bushs begrunnelse for denne ekstremt miljøfiendtlige linjen?

Bush hevder han er imot Kyoto-protokollen fordi den fritar 80 prosent av verdens befolkning, inkludert store befolkningssentre som India og Kina. Dette bryter med et av protokollens bærende prinsipper. At land i den tredje verden unntas bindende reduksjonsforpliktelser i første periode, er ansett som både moralsk og praktisk riktig. Med god grunn. Det er industrilandene som slipper ut mest CO{-2}; hver amerikaner slipper ut femten ganger mer enn en inder, og ni ganger mer enn den jevne kineser. USA har kun fire prosent av verdens befolkning, men står for over en firedel av CO{-2}-utslippene.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer