Til kamp mot stygge nakenbilder

En pris er opprettet for å fremme «vakrere» nakenbilder i kunsten. Se vinneren!

Mandag denne uka ble den aller første Venus Award, en kunstpris med et noe spesielt formål, utdelt til den danskfødte kunstneren Ulla Plougmand-Turner.

- Prisen ble overrakt av markien av Bath. Det oppleves som en stor ære å være den første kunstneren som får denne prisen, sier Ulla Plougmand-Turner til Dagbladet.no.

Det er foreningen «The Society for the Appreciation of the Female Nude» (SAFN) som står bak prisen. Den skal være en inspirasjon for kunstnere som maler «vakre» nakne kvinnekropper.

SAFN ønsker å oppmuntre til maling av tradisjonelle aktbilder, fremfor det de kaller «stygge» figurer. Foreningen reagerer på aktbilder i samtidskunsten.

- SAFN er en gruppe kunstelskere som er lei av å se på geometriske eller stygge nakenbilder i galleriene, sier Jonathan Rush, talsmann for foreningen til BBC

- Picasso har skylda

Den moderne kunstens lange rekke med såkalt stygge nakenbilder, ble innledet av Pablo Picassos oljemaleri «Les Demoiselles d'Avignon» (Pikene i Avignon) fra 1907, skal en tro foreningens talsmann. Kroppene til de prostituerte kvinnene Picasso her har avbildet får den relativt uflatterende karakteristikken «ghastly and grotesque» fra Rush.

Foreningen hevder også å ha foretatt en rundspørring blant 300 galleribesøkende, og funnet at 50 prosent av disse ikke likte den moderne kunstens nakenbilder.

- Folk kan gjerne si at skjønnheten ligger i øyet som ser, men folk flest vil være enig i at det er en forskjell mellom Catherine Zeta Jones og ei feit slugge, mener Rush.

Ikke bare nakne kvinner

Plougmand-Turner fikk den spesielle prisen for bildet «Woman With Flame Coloured Hair». Ifølge hjemmesidene til den danske kunstneren er hun en høyt respektert kunstner. Hun er tidligere modell, men har nå malt profesjonelt i 15 år. Hun har arbeidet og bodd i London de siste ti årene.

Ulla er ikke enig med Rush i slaktet av Picassos «Pikene i Avignon», selv om hun forstår kritikken.

- Jeg har personlig ingenting spesielt mot «Pikene i Avignon» og vil ikke kalle det stygt. Men jeg liker mange av Picassos bilder bedre, sier hun til Dagbladet.no.

Hun påpeker at hun også selv maler mange ekspresjonistisk bilder, ofte på grensa til abstrakt, som for eksempel «The Blue Veil» (som vi har gjengitt her). Hun understreker at hun også maler mye annet enn nakne kvinnekropper.

Beskrivelsen av Ullas estetiske og praktiske mål og bakgrunn, på hjemmesiden hennes, kan imidlertid uansett tyde på at hun er en vinner midt i blinken for SAFN:

«Ullas kunstneriske stil stammer fra hennes intime tidligere opplevelser som toppmodell, og reflekterer en unik evne til å kommunisere kvinnelig sensualitet åpent og uprovoserende. Med tradisjonelle oljemalerier uttrykker hennes bilder skjønnheten til en kvinne som er fullstendig avslappet i forhold til egen kropp, et naturlig resultat av hennes danske oppvekst», heter det.

Ulla har stilt ut blant annet en rekke steder i England, i Italia og i USA, men hun har aldri hatt en utstilling i Norge.

- Men jeg ville elske å få stille ut i Norge, avslutter hun.

<B>THE BLUE VEIL: </B>Ulla Plougmand-Turner påpeker at hun også maler ekspresjonistiske bilder på grensa til det abstrakte, som dette.<br>Gjengitt med kunstnerens tillatelse<br>
<B>ULLA OG MARKIEN AV BATH: </B>Prisvinneren og prisutdeleren.<br>Foto fra kunstnerens hjemmeside.
<B>PRISVINNER:</B> Den danske eks-modellen Ulla Plougmand-Turner fikk den spesielle prisen for bildet «Woman With Flame Coloured Hair».<br><br>Gjengitt med kunstnerens tillatelse<br><br>
<B>- GROTESK:</B> Pablo Picassos oljemaleri «Les Demoiselles d'Avignon» får skylda for å ha innledet styggedommen i den moderne nakenkunsten, av den spesielle foreningen. <br>Foto: AP/The Museum of Modern Art <br>